Arie van Buuren houdt de polsen strak

ERMELO – Christelijke Harmonie Crescendo maakte vandaag bekend wie de eerste kandidaat is voor de Maestro 2014. Het is Arie van Buuren, eigenaar van schildersbedrijf Van Buuren. Vorig jaar waren er vijf kandidaten die streden om de titel Maestro van Crescendo 2013 en werd kapper Gert Koelewijn de winnaar.

Wie denkt dat schilder Arie van Buuren het eenvoudig heeft met de Maestro van Crescendo omdat hij gewend is met de kwast te dirigeren, heeft het goed mis. Afgelopen donderdag heeft Van Buuren voor het eerst met dirigent Hilda Versluis geoefend. ,,Tjonge, wat viel dat tegen. Ik had de volgende dag hevige spierpijn in mijn schouders en pols,'' aldus de schilder. ,,Met het schilderen moet je juist alles vanuit de pols doen en nu moet ik m'n pols stil houden. En als je dat niet gewend bent, staat er constant spanning op de schouders.'' Van Buuren is enorm vereerd dat hij is gevraagd voor deze battle. ,,Wij zijn al een jaar of 5-6 sponsor van Crescendo en heb veel respect voor ze hoe ze muziek maken. En naast de nominatie als ondernemer van het jaar bij het Business Event, is dit ook leuke opsteker voor ons bedrijf.''

Voorsprong

Van Buuren heeft wel wat muzikale ervaring, zij het in een ander genre. ,,Ik treed wel eens op als de Kick Starters, zeg maar de Ermelose Johnnies, maar dat is van heel andere orde.'' Wel kan hij daarmee een voorsprong hebben op zijn concurrenten, die we nu nog niet mogen noemen. Van Buuren: ,,Ja, de uitstraling op het podium is mijn voordeel. Door die optredens heb ik waarschijnlijk minder last van plankenkoorts. Ik moet het natuurlijk hebben van mijn performance en een beetje gaan spelen met het orkest.'' Of de dirigent en de orkestleden er ook zo over denken, zal moeten blijken. Arie van Buuren heeft nog niet bij de kandidaten van de vorige Maestro-editie tips gevraagd. ,,Maar nu je het zegt, ik zie morgenavond Bonnie Woperijs bij BKE. Die moet ik maar eens even polsen.'' Daarnaast is Van Buuren van plan de televisie-uitzendingen van Maestro via uitzending gemist terug te kijken.

Hij wil niet aangeven wat zijn sterke kanten zijn, de concurrentie leest immers mee. Ook wil hij niet aangeven welke muziekstukken hij gaat dirigeren. ,,Dan weten mijn concurrenten meteen waar ze me op moeten afrekenen,'' aldus de fanatieke schilder. Van Buuren gaat niet voor een tweede of derde plaats, dat is duidelijk. Hij is bloedfanatiek. ,,Ik hou van competitie en daarbij van psychologische oorlogsvoering. En dan met name elkaar vooraf een beetje 'afmaken'.''

Arie van Buuren heeft nog zo'n 5 tot 6 repetities te gaan voordat hij op 22 november de strijd mag aangaan met zijn concurrenten. Maar wat betreft gretigheid is hij er al helemaal klaar voor.