Aanpassen aan Nederlandse samenleving

ERMELO/ REGIO - Op uitnodiging van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft Sociale Dienst Veluwerand (SDV) namens de gemeente Ermelo, Harderwijk, Zeewolde meegedraaid met de pilot Participatieverklaring. De pilot is succesvol verlopen. Daarom wordt de participatieverklaring onderdeel van de inburgering voor Nieuwe Nederlanders.

Als iemand in Nederland een toekomst wilt opbouwen, dan moeten hij of zij zich houden aan de waarden en normen van Nederland en zich aanpassen aan de Nederlandse samenleving. Dat heeft het Kabinet besloten. Het is daarom belangrijk dat Nieuwe Nederlanders de basisprincipes van de Nederlandse samenleving kennen. Daarbij spelen de regels en mogelijkheden van werk vinden en het gebruik maken van voorzieningen een belangrijke rol. Met het ondertekenen van een participatieverklaring laten nieuwkomers weten dat ze de normen, waarden en regels van Nederland kennen en zich eraan houden.

Waarom Participatieverklaring?

Door de Participatieverklaring wordt voorkomen dat er groepen ontstaan die onvoldoende deelnemen aan de Nederlandse samenleving. Vanuit deze uitgangspunten is de participatieverklaring voor nieuwkomers ontwikkeld. In maart 2014 is een pilot gestart. Op uitnodiging van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft SDV namens de gemeente Ermelo, Harderwijk, Zeewolde meegedraaid met de pilot. Tijdens de lokale pilot van SDV hebben vijftig mensen na deelname aan workshops een participatieverklaring ondertekend. Insteek van SDV bij de invulling van de pilot was om mensen niet alleen een verklaring te laten ondertekenen, maar ze vooral ook een handreiking te geven om daadwerkelijk te kunnen participeren.

Resultaten

De pilot is inmiddels afgerond. Uit de landelijke evaluatie komt een positief beeld naar voren. Zowel deelnemers als gemeenten zijn overwegend enthousiast over de activiteiten die in het teken stonden van inburgering in de Nederlandse maatschappij. Het blijkt dat de groep Nieuwe Nederlanders zeer gebaat is bij het traject van de participatieverklaring. Vluchtelingen zijn zich bewuster van de kernwaarden in de samenleving en zijn meer geneigd om zich snel actief op te stellen. Ook kan het participatieverklaringstraject de inburgering en de oriëntatie op de arbeidsmarkt van vluchtelingen versterken.

Voor EU-migranten is vooral de praktische informatie van grote meerwaarde. Vooruitlopend op de daarvoor noodzakelijke wetswijziging wordt het participatieverklaringstraject een onderdeel van het traject maatschappelijke begeleiding voor alle asielgerechtigden en hun gezinsleden. Op een later moment zal worden bekeken of ook aan niet inburgeringsplichtigen, zoals EU-migranten, het participatieverklaringstraject zal worden aangeboden.