Regels zijn er niet voor niets

ERMELO – Het is weer bijna Oud en Nieuw en er zijn weer veel mensen die vuurwerk gaan afschieten. Maar wie een vreugdevuur wil stoken of wil carbidschieten, moet dit wel melden bij de gemeente.

Het vreugdevuur mag uitsluitend bestaan uit kerstbomen, snoeihout, fruitsnoeihout en overig schoon hout. De brandstapel moet tussen 08.00 en 16.00 uur worden opgebouwd en de verbranding mag slechts plaatsvinden vanaf 16.00 uur op oudejaarsdag tot maximaal 05.00 uur de daaropvolgende nieuwjaarsmorgen. Om het risico van opstijgende vuurdeeltjes te beperken, mag het vuur niet met bladeren, houtwol, hooi, stro of dergelijke gemakkelijke opstijgende materialen aangestoken of in stand worden gehouden. Ook mag er, om te voorkomen dat een bodemverontreiniging ontstaat, voor het aanmaken van het vuur geen gebruik worden gemaakt van vloeibare brandstoffen. De houder van de ontheffing moet de restanten en de achtergebleven niet verbrande resten uiterlijk binnen twee weken op een milieuhygiënische verantwoorde wijze hebben afgevoerd. Voldoet de houder van de ontheffing niet aan deze verplichting dan zullen de restanten van het vreugdevuur door de gemeente worden opgeruimd op kosten van de houder van de ontheffing. Afhankelijk van de locatie mag de oppervlakte van het vreugdevuur maximaal 10 meter lang, 10 meter breed en 4 meter hoog zijn.

Carbid

Carbidschieten mag in de gemeente Ermelo. Om overlast en gevaarlijke situaties te voorkomen wordt er op oudejaarsdag wel extra gecontroleerd op carbidschieten. Daarbij trekken toezichthouders van de gemeente samen op met de politie. Uiteraard moeten regels voor het carbidschieten worden nageleegd. Schieten mag op 31 december van 10.00 uur tot 02.00 uur, maar niet binnen de bebouwde kom of op openbare wegen. Er mogen geen metalen busdeksels of soortgelijke gevaarlijke projectielen worden gebruikt om met behulp van carbid te worden afgeschoten. Het vrij schootsveld moet ten minste 75 meter zijn en hierin mogen geen verharde openbare wegen of paden liggen. De plaats op het terrein, van waaraf wordt geschoten, is gelegen op een afstand van tenminste 100 meter van woonbebouwing. Daarbij moet het terrein worden afgezet met linten of ander vergelijkbaar materiaal. Het terrein is verlicht indien het carbidschieten plaatsvindt na zonsondergang.