Interactieve tentoonstelling door bijdrage fondsen 

ERMELO - Donderdag komen bijzondere museumstukken uit museum Het Valkhof (Nijmegen) naar Ermelo. Dit ter ondersteuning van de nieuwe expositie ‘Oog in oog met de Romeinen’ in museum Het Pakhuis die vanaf 21 januari te bezoeken is. De medewerkers van Het Pakhuis timmeren flink aan de weg en pakken in de nieuwe tentoonstelling dan ook extra uit. Dat kan vanwege een aantal subsidies van fondsen en hulp van lokale bedrijven.

,,Soms valt alles samen,” vertelt directeur Aimée Streefland. ,,We zien ieder jaar een aanzienlijke groei in bezoekersaantallen, maar ook het aantal samenwerkingspartners groeit.” Regionale musea tonen tegenwoordig meer lef en durven zich ook te specialiseren waardoor ze uniek worden. Vorige week publiceerde de Volkskrant een uitgebreid artikel over lokale en provinciale musea en het hoge niveau. Conclusie was dat vooral die naam niet meer kan. ‘Het roept associaties op met bedompte zalen met veronachtzaamde potscherven, vergeelde titelkaartjes en knikkebollende suppoosten.’ ,,Ons museum, dat in de media vaak betiteld wordt als dorpsmuseum, heeft een regiofunctie. Het wordt hoog tijd dat kwaliteit ook in de naam wordt uitgedragen, dat hebben we in de afgelopen jaren toch wel bewezen!” aldus de enthousiaste directeur.

Fondsen

Museum Het Pakhuis heeft de afgelopen maanden een compleet plan uitgewerkt om de Romeinen op verschillende manieren weer terug te krijgen in Ermelo. ,,En het leeft!” weet Streefland. Aanstaande donderdag zullen de eerste Romeinen komen om de tentoonstelling op feestelijke wijze te openen. Er is nog meer ingezet op beleving. ,,Dat kan omdat we van verschillende fondsen geld hebben gekregen.” Streefland noemt hierbij allereerst het Rabobank Stimuleringsfonds, maar ook het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Oranjefonds. ,,Ook de gemeente Ermelo heeft een duit in het zakje gedaan. En nog niet alle fondsen hebben al uitspraak gedaan.” Er is overigens ook een bedrag van de stichting Blinden Penning. ,,Dat komt omdat we een aantal aanpassingen gaan doen om ook de beleving kunnen bieden aan blinden en slechtzienden. De Christelijke Blinden Bibliotheek zal teksten omzetten in braille en er komen extra voelobjecten.” Deze aanpassingen zullen dit voorjaar worden gerealiseerd. 

Eigenheid

Schilder Arie van Buuren heeft samen met zijn medewerkers een authentiek behang aangebracht en Henk Kamphorst maakte diverse Romeinse spellen in groot formaat. Het Pakhuis krijgt door de nieuwe, ingeslagen weg nog meer eigenheid. ,,Ons motto is: durf te kiezen en heb lef,” aldus Streefland. ,,Dit doen wij natuurlijk ook nu met de ingezette toon. Kijkend naar de Ermelose geschiedenis dan zijn er twee heel bijzondere pijlers: het Romeins Marskamp en de Middeleeuwse pottenbakkerijen.” De museumdirecteur benadrukt nog eens dat er slechts één marskamp in Nederland is en dat ligt in Ermelo. ,,Daar mag meer de spotlights op.” Hiervoor heeft het museum samenwerking gezocht met Ermelo Buitenleven, Visit Veluwe, maar ook landelijke organisaties als Romeinen.Nu en de Nederlandse museumvereniging. ,,Deze laatste richt zich ook steeds meer op de regio omdat daar ook haar meeste leden vandaan komen.”

Triomfboog

‘Oog in oog met de Romeinen’ is een tentoonstelling voor jong en oud. ,,Je kunt er ontdekken hoe je zelf een Romeinse soldaat kunt worden, een triomfboog bouwen, Romeinse spellen spelen. Maar ook is bakker Harrie van Looijengoed bezig met het ontwikkelen van een Romeins brood. We willen samen met overnachtingslocaties een Romeinenarrangement ontwikkelen en er komt een Romeinse themadag.” Deze laatste slot aan bij de landelijke Romeinenweek, die eind april begint. ,,Het is leuk om te merken dat we anderen met ons enthousiasme en het prachtige verhaal weten te overtuigen. Resultaat is dat we de Gelderse Archeologische Dag mogen organiseren en dat ook grote subsidieverstrekkers aansluiten. Dat geeft de mogelijkheid de lat steeds iets hoger te leggen.”