Sous-chef Van der Heijden in actie tijdens NK 

ERMELO/ AMSTERDAM - Gisteren streed het team van het Roode Koper onder leiding van sterrenchef Dennis van den Beld tijdens de Horecava, de Horecavakbeurs in de RAI Amsterdam, om de Gouden Koksmuts 2017. Met een nipt verschil ging chefkok Emiel Kwekkeboom van restaurant La Rive er met de hoofdprijs vandoor. Al eerder won deze ervaren chef het zilveren én het gouden Koksmes.

Restaurant La Rive kreeg eind 1993 haar eerste ster en in 1997 kwam daar een tweede bij. Echter in 2006 verdween de felbegeerde tweede ster van de gevel en het grootste drama vond eind 2016 plaats toen het gerenommeerde restaurant van het Amstel Hotel haar laatste ster verloor. Kwekkeboom was dan ook dolgelukkig met zijn Gouden Koksmuts. ,,Ik vind het mooi voor de boys,” reageert Van den Beld sportief na afloop. ,,We hebben er alles aan gedaan en iets heel moois neergezet.”

Black-box

De deelnemers moesten koken aan de hand van een black-box en dat betekende dat ze ter plekke hun gerechten moesten improviseren. Om tien uur mochten ze de box open maken en wisten ze wat ze in het menu konden verwerken. ,,De amuse was vrij om in te vullen, maar voor het voorgerecht kregen we een snoekbaars en oesters. Het hoofdgerecht bestond uit een staartstuk van kalfsvlees en niertjes. Ook was er een groentekraam waar we zelf een keuze mochten maken.” Van den Beld is trots op wat zijn brigade heeft neergezet. De chefkok werd geassisteerd door Joris van der Borch tot Verwolde en Kevin Reijerse. ,,Eén van deze jongens heeft nog nooit een wedstrijd gekookt. Dat is een prachtige ervaring. Ze hebben het ook heel goed gedaan.”

Gault&Millau

Vandaag mocht de chefkok van het Roode Koper op het podium van Gault&Millau tijdens de Horecava koken. ,,En morgen zit ik zelf in de jury,” aldus Van den Beld. ,,Dan kan ik het eens van de andere kant bekijken.” De kok heeft een winnaarsmentaliteit, maar kan ook prima relativeren. Donderdag komt sous-chef Gert van der Heijden (Roode Koper) nog in actie tijdens de NK voor Koks vanaf 25 jaar in actie. Ook hij geniet van het wedstrijd koken. Vorig jaar stond de Ermeloër nog in de finale om de titel het Gouden Koksmes.