Armoedebeleid is maatwerk 

ERMELO - Achthonderd huishoudens in Ermelo kampen met armoede. Deze mensen kunnen maatschappelijk niet meer volledig meedoen en hebben nauwelijks perspectief. ,,Dan verlies je hoop,” zegt raadslid Alex Kleijnen (Progressief Ermelo). ,,Deze mensen moeten constant budgetteren en de eindjes aan elkaar knopen. Ze staan er letterlijk mee op en ze gaan ermee naar bed.”

In het collegeprogramma is het armoedebeleid als speerpunt benoemd. ,,Ik vind het een verschrikkelijk woord: armoedebeleid. Opkomen voor de armen is duidelijker. Het is overigens niet alleen een financieel probleem. Het veroorzaakt ook psychische en sociale problemen. Werken is hierbij het beste medicijn, maar niet iedereen kan werken.” De aanpak van armoedebestrijding sluit aan bij de Participatiewet en de visie op de WMO. Vanuit deze visie wil de gemeente kwetsbare burgers ondersteunen. ,,Dat is veelal maatwerk,” meldt Kleijnen. ,,Maar een aantal punten verdienen extra aandacht. Chronisch zieken en gehandicapten kunnen vaak de hoge zorgkosten niet meer betalen. Ik vind dat er iets geregeld moet worden, dat mensen die hun eigen risico niet kunnen betalen, ontzien worden.”

Erfelijke armoede

Het aantal bijstandsgerechtigden in Ermelo is hoog. Dit heeft te maken met de komst van statushouders en de instroom van Wajong jongeren. Kleijnen: ,,Vooral de erfelijke armoede moet bestreden worden. Kinderen moeten mee kunnen doen. Met het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds zijn we op de goede weg. Het kan niet zo zijn dat kinderen om financiële redenen niet mee kunnen doen.” Volgens het PE raadslid springen de meeste scholen bij als ouders een schooluitje niet kunnen betalen. Ook is er budget beschikbaar voor aanschaf van een computer op het voortgezet onderwijs.

Decembertoelage

Het Beleidsplan laat zien dat de gemeente Ermelo al veel inzet pleegt op het bestrijden van armoede. Verschillende organisaties als de SVD, Welzijn Ermelo, het sociaal team, stichting Schuldhulpmaatjes en de schulddienstverlener Westerbeek COD zijn belangrijke partners bij deze aanpak. ,,Wij vinden dat mensen moeten worden geholpen bij het oplossen van hun problemen en dat hen perspectief wordt geboden. Tevens hoop ik dat de decembertoelage weer doorgaat. Want hoe fijn is het als deze mensen rond de jaarwisseling ook een bedrag vrij te besteden hebben om eens iets extra’s te kunnen doen,” aldus Kleijnen die de afgelopen maanden diverse mensen heeft gesproken die met deze problematiek te maken heeft.

Het nieuwe Beleidsplan Armoedebestrijding moet de aanpak van dit probleem intensiveren. Door het verminderen van de armoede kan worden bereikt dat ook mensen met een laag inkomen maatschappelijk en cultureel kunnen deelnemen aan de samenleving. Zo ontstaat er ruimte voor nieuwe contacten en ontmoetingen, wordt eenzaamheid tegengegaan en krijgen deze mensen meer mogelijkheden om invulling aan hun leven te geven.