Boer Boris staat centraal

ERMELO - Tijdens de Nationale Voorleesdagen, van 21 t/m 31 januari, staat zoals de naam het al zegt voorlezen centraal. Daarom organiseert Bibliotheek Noordwest Veluwe een voorleesontbijt met de burgemeesters, voorlezen met een vertelkastje op de woensdagmiddagen en een poppenvoorstelling over Boer Boris in Ermelo en Putten.

De Nationale Voorleesdagen hebben als belangrijkste doelstelling het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De doelgroep zijn ouders van kinderen tussen ½ en 6 jaar, met het kind van 3 jaar oud dat een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf bezoekt als centrale middelpunt.

Prentenboek van het jaar

Boer Boris gaat naar zee, geschreven door Ted van Lieshout en geïllustreerd door Philip Hopman, is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2015. Naast dit boek hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen negen andere prentenboeken gekozen uit het aanbod van 2014, die de Prentenboek Top Tien compleet maken. Tijdens De Nationale Voorleesdagen staan deze tien prentenboeken centraal.

Voorleesontbijt

Ook in 2015 leest burgemeester André Baars voor in de Ermelose bibliotheek. Met dit voorleesontbijt op 21 januari laat ook hij zien dat voorlezen belangrijk is. Het prentenboek van het jaar is door Poppentheater Peterselie bewerkt tot de poppenvoorstelling De boerderij heeft een dagje vrij. Deze voorstelling, geschikt voor peuters en kleuters, is te zien op zaterdag 24 januari in Bibliotheek Ermelo en op 31 januari in Bibliotheek Putten. Beide voorstellingen beginnen om 15.15 uur. Kaarten hiervoor kosten € 2,50 p.p. en zijn te verkrijgen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Bibliotheek Ermelo en Putten.

Om voorlezen te promoten wordt er tijdens de Nationale Voorleesdagen op de woensdagmiddagen in elke bibliotheekvestiging voorgelezen met een vertelkastje. Met een vertelkastje, ook wel Kamishibai geheten, zijn illustraties van een boek omgezet in grote platen. Hierdoor hebben kinderen veel om te bekijken, en worden ze dus als vanzelf meegenomen in het verhaal.

Cadeautje voor nieuwe leden

Alle kinderen tot 6 jaar die tijdens de Nationale Voorleesdagen lid worden van de bibliotheek krijgen een feestelijke welkomsttas met daarin een vingerpoppetje van Boer Boris (zolang de voorraad strekt).