‘Als je niet oefent, kom je er niet’

ERMELO - Dit jaar wordt de honderdste Nijmeegse Vierdaagse gehouden waarbij zo’n 42.000 wandelaars uit de gehele wereld Nijmegen en omgeving doorkruisen. Uiteraard zijn er weer een aantal van hen afkomstig uit Ermelo. Volgens ingewijden zijn dat er ongeveer 75.

De Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen, zoals deze wandelprestatietocht officieel heet, gaat op dinsdag 19 juli van start. Er zijn drie afstanden die men kan lopen: 120, 160 of 200 kilometer. De eerste Vierdaagse werd in 1909 gehouden en de deelnemers konden toen nog vanuit vijftien verschillende plaatsen in Nederland starten. In vier dagen moest men dan 140 kilometer afleggen. Er liepen het eerste jaar 306 deelnemers mee, alleen mannen waarvan het merendeel militair was. Vanaf begin jaren vijftig werd Ermelo vertegenwoordigd door een wandelgroep van ’s Heerenloo-Lozenoord: wandelgroep Jansdal. Een groep die bestond uit bewoners van deze Ermelose instelling. In eerste instantie liepen er alleen heren mee, later mochten ook dames meelopen. In 1958 liep er voor de eerste maal een groep ‘zusters’ mee. Een prestatie van formaat leverde de groep in 1963 toen zij de route van Ermelo naar Nijmegen in twee dagen lopend aflegde en vervolgens de volgende dagen ook nog de vierdaagse liep. Honderden, zo niet duizenden Ermeloërs hebben in die honderd jaren de vierdaagse wel eens of meerdere keren gelopen. Het is voor ons onmogelijk om daarvan enkelen te noemen. Want wie noem je wel en wie niet?

Cock Andreae

Toch willen we één BE-er (Beroemde Ermeloër) noemen, namelijk Cock Andreae. Deze, nu gepensioneerde patatbakker, liep twee maal de Nijmeegse Vierdaagse. In 1963 schreef de krant: ‘Voor de tweede maal liep onze plaatsgenoot, Cock Andreae weer mee met de vierdaagse te Nijmegen. In de beste welstand keerde hij zaterdag weer terug. Proficiat Cock!’. ,,Dat klopt,’’ zegt Andreae, ,,dat weet ik nog. We kwamen aan en toen nam Tempel direct een foto.’’ Andreae was in die tijd, hij was begin twintig, een geoefende loper. ,,Ik had toen nog geen eigen zaak en werkte nog bij de VAD. Ik nam een week vakantie op en kon zodoende naar Nijmegen.’’ Vooraf liep Andreae veel kilometers om een goede conditie te krijgen. ,,Dat moet je wel doen, hoor. Als je niet oefent, kom je er niet. Ik heb ook eens van Amsterdam naar Leeuwarden gelopen. Honderdvijftig kilometer. Dat viel wel tegen, vooral over de Afsluitdijk. Maar, heb het wel gehaald.’’ De gepensioneerde ondernemer logeerde in een hotel vlak bij De Vereeniging. ,,Ik ging dan ’s morgens om 4.00 uur van start en liep acht uur achter elkaar door. Ik was dan ook om 12.00 uur weer terug. Vrijdagavond had je dan het blarenbal bij De Vereeniging en dan ging ik zaterdags weer met de bus naar Ermelo.’’ In die tijd moest je verplichte afstanden lopen. Gezien de leeftijd van Andreae, hij wastwinig, was dit 55 kilometer. ,,Ik liep altijd alleen, nooit met een groep. Dan kun je tenminste je eigen tempo bepalen en hoef je je niet aan te passen aan de anderen.’’ Na zijn tweede Vierdaagse begon Andreae met werken in de Horeca en was er geen gelegenheid meer om te trainen, laat staan een week te lopen in Nijmegen. Maar, hij kijkt er met veel plezier op terug.

Blog

Ermelo van NU gaat, net als vorig jaar, weer enkele Ermeloërs volgen die de Vierdaagse meelopen. Elke dag zal er een uitgebreid verslag worden gepubliceerd met foto’s vanuit de wandelmars. Er hebben zich hiervoor al enkele Ermeloërs gemeld. Wie het ook leukt lijkt om verslag te doen, kan zich hiervoor nog opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.