Snelheid en nauwkeurigheid gaan hand-in-hand 

ERMELO - Zaterdag 8 oktober organiseert de kynologenclub Noord-West Veluwe weer een landelijke behendigheidswedstrijd. Ruim 160 razendsnelle, sportieve honden verzamelen zich op het trainingsveld aan het Roodeschuurderwegje 64 in Ermelo. De wedstrijd begint rond 9 uur en de prijsuitreiking is eind van de middag.

Er wordt in drie klassen gestart. De debutantenwedstrijd is bedoeld voor beginnende mens-hondcombinaties. De honden beheersen al wel alle behendigheidstoestellen, maar missen nog wedstrijdervaring. De open klasse is voor combinaties die al behoorlijk wat wedstrijden gelopen hebben en soms op hoog niveau presteren. Zij doen mee voor de eer, voor het wedstrijdritme of om nog eens extra te trainen. De veteranenklasse tenslotte is voor honden van 7 jaar en ouder, al zou je dat gezien hun snelheid en enthousiasme niet zeggen.

Spectaculair

Dit jaar heeft zich een recordaantal deelnemers aangemeld: ruim 60 meer dan het jaar ervoor. Binnen een paar dagen was de limiet bereikt en kon niemand zich meer inschrijven; ruim voor de ‘deadline’. Op aanwijzingen van de eigenaar nemen de deelnemende wedstrijdhonden op 8 oktober allerlei hindernissen. Hoogtesprongen, de A-schutting, slalompaaltjes of een wipwap; ze draaien hun poot er niet voor om. Snelheid en nauwkeurigheid gaan hand-in-hand. Voor de toeschouwer ziet behendigheid er absoluut spectaculair uit. Met ogenschijnlijk gemak neemt de hond de hindernissen terwijl zijn mens z’n best doet om de hond bij te houden. Eén groot feest! Voor de wedstrijd hebben zich opvallend veel deelnemers aangemeld die op de Veluwe wonen. Geen wonder; voor hen is het een bijna-thuiswedstrijd!

Clicker

Behendigheid is slechts één van de vele cursussen die de kynologenclub Noord-West Veluwe in haar pakket heeft. Wekelijks komen honderden honden het veld aan het Roodeschuurderwegje in Ermelo enthousiast oplopen. Je treft er pups van rond de 8 weken die zich voorbereiden op een prettig en braaf hondenleven: in puppygymklasjes of in de puppycursus bijvoorbeeld. Maar ook honden van een jaar of 12 die nog maar al te graag gehoorzaamheidsoefeningetjes met de eigenaar uitvoeren. De instructeurs die hen begeleiden zijn allemaal gediplomeerd en vaak zelfs gespecialiseerd in het oplossen van probleemgedrag. Rode draad door iedere cursus heen is ‘positief trainen’. Dit betekent: maak het gedrag dat je graag van je hond wilt zien zó aantrekkelijk, dat de hond daar uit zichzelf voor kiest. En breng je hond in zoveel mogelijk situaties waarin je hem kunt belonen. Een hond die via positieve ervaringen weet wat hij mag, komt minder snel in de verleiding om te gaan ontdekken wat hij niet mag. In alle cursussen wordt gebruik gemaakt van de clicker, een hulpmiddel waarmee de eigenaar zijn hond op precies het juiste moment duidelijk kan maken dat hij het gewenste gedrag vertoont.

Nieuwe cursussen

Als de opvoeding van de hond geslaagd is, kunnen mens en hond overstappen naar trainingscursussen, zoals behendigheid. Maar bijvoorbeeld ook naar flyball, een estafettesport voor honden die compleet gestoord zijn van balletjes. Net als behendigheid tópsport. Of naar een van de nieuwere cursussen in hondenland die de KC biedt: canicross (hardlopen met je hond), dogdance, treibbal of clickerfun. www.kcnwv.nl