Afdrukken

Zinloze vernielingen in verkiezingstijd

ERMELO - Het is een landelijk probleem, maar ook in Ermelo worden regelmatig verkiezingsposters beklad. En dan met name de VVD-posters worden beklad waarbij op het gezicht van Mark Rutte een Hitlersnor is getekend. Op de verkiezingsposters van de SGP zijn regenboogharten geplakt.

Dat er brillen en snorren worden getekend op hoofden op een poster is een actie van alle tijden. Maar in dit geval is het ongetwijfeld het gevolg van het niet eens zijn met het coronabeleid van het demissionaire kabinet. Het lijkt een landelijk fenomeen want overal worden deze weken verkiezingsposters beklad en dan moet vooral demissinair premier Mark Rutte het ontgelden. In Putten zijn de afgelopen weken veel posters beklad met snorren, maar ook nazisymbolen. De politie heeft daar iemand op heterdaad kunnen betrappen. Maar ook in Ermelo is het de laatste tijd ‘raak’ en worden verkiezingsposters van de VVD beklad. ,,Helaas is dit meer voorgekomen in de afgelopen weken,’’ zegt Hans van Zetten, voorzitter VVD Ermelo. ,,Zowel in Putten als in Ermelo is de plakploeg er meerdere keren op uitgetrokken om verkiezingsposters over te plakken. Soms waren ze ‘besnord’, soms gescheurd. Dat zal de VVD-plakploeg morgen weer doen in Ermelo. Verkiezingen gaan over je stem uitbrengen op een politieke groepering en politicus met behoud van respect voor burgeres die een andere voorkeur hebben. Er zijn helaas burgers die nog niet goed begrepen hebben welk gedrag past binnen een democratie.’’

Regenbooghartje

Ook fractievoorzitter Herma van der Weiden reageert gefrustreerd. ,,Jammer, dit is wat niet past in een democratie. Ook op de SGP-posters is wat gebeurd, regenbooghartjes zijn er opgeplakt. De vrijheid van mij als liberaal mens mag nooit de vrijheid van een ander in de weg staan.’’ Op enkele verkiezingsborden zijn niet alleen posters beklad maar ook zijn er posters afgescheurd en verwijderd. De gemeente heeft niet gereageerd op vragen hierover van Ermelo van NU.