Afdrukken

'De triestheid is met geen pen te beschrijven'

ERMELO - Burgemeester Dorine Burmanje noemt de situatie rond de kinderen, afkomstig uit Ruinerwold, een van 'verhoogde dijkbewaking'. Het is een term die ze heeft meegebracht uit haar functie bij het Waterschap Rijn en IJssel, maar wel één die haar zorgen onderstreept. ,,We houden de situatie nauwlettend in de gaten. Voor ons is het welzijn, de veiligheid en de privacy van de kinderen prioriteit." Burmanje begint bij het startpunt. ,,Vijf jonge mensen, dakloos. De triestheid is met geen pen te beschrijven."

De vijf jongste kinderen van Gerrit Jan van D. deden vorig jaar een beroep op de gemeente Ermelo omdat ze op zoek waren naar een dak boven hun hoofd. ,,Ik heb orthopedagogiek gestudeerd en veel gezien, maar dit, wat hen is aangedaan, gaat alles te boven." Voor de Ermelose waarnemend burgemeester is het opvangen van deze mensen dan ook een vanzelfsprekendheid. ,,Ik heb wel eens gedacht: waar kunnen ze beter zijn dan in Ermelo?" Burmanje doelt hiermee op de inclusiviteit van de Ermelose samenleving. Ze hoopt dat de kinderen, door ze hier een veilig onderkomen te geven, deze jong volwassenen een beetje op weg kan helpen. Natuurlijk maakt ze zich ook zorgen over het feit dat vader Gerrit Jan van D. inmiddels bij de kinderen is ingetrokken. Burmanje: ,,Daarom noem ik het niet voor niets 'verhoogde dijkbewaking'." Er is structureel een driehoeksoverleg tussen de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie. ,,We volgen de ontwikkelingen op de voet en toetsen de veiligheid van deze jonge mensen. Maar wij kunnen het niet verbieden als de kinderen hun vader in huis willen hebben."

Rust

De Ermelose burgermoeder is enorm begaan met de kinderen en die betrokkenheid heeft ze ook gezien bij de buurtbewoners. ,,Ik heb de kracht van de buurt gezien die, daar waar nodig, zich hebben ontfermd over de jongeren." Burmanje hoopt dat deze jong volwassenen zich ook de komende tijd veilig mogen voelen in Ermelo en dat ze verder met rust gelaten worden. Over het gegeven dat de gemeente de vaste lasten voor de jongeren betaalt wil ze het volgende kwijt: ,,Het verzoek kwam vorig jaar. Zoals ik al eerder beschreef waren ze dakloos en hadden ze niets. Dan is er geen twijfel mogelijk en probeer je dat zo goed mogelijk te regelen." Sinds 4 maart woont ook vader op dit adres, maar dat is voor Burmanje geen reden om de regeling te stoppen. ,,We kennen deze man niet als vader die alles goed voor zijn kinderen zal regelen, kleding voor ze zal kopen en ze de kans zal geven een opleiding te volgen." De waarnemend burgemeester begrijpt de frustratie van mensen die ook op een woning wachten. ,,Ik vind de woningnood in Ermelo, maar ook in Nederland verschrikkelijk. Het gaat hier overigens over een particuliere woning. Er is geen sociale huurwoning onttrokken." Toch wil ze dat loskoppelen van dit schrijnende verhaal. ,,Als ik vanuit mijn functie iets voor deze jonge mensen kan betekenen, een veilige omgeving kan bieden zodat ze iets van hun leven kunnen maken, dan doe ik dat," aldus Dorine Burmanje.