Afdrukken

CBS-cijfers vertonen in regio geen piek

ERMELO - De veelvuldig voorspelde babyboom als gevolg van de lockdown blijft uit in Ermelo en omstreken. Het magazine Viva voorspelde in maart 2020 dat er negen maanden later een wereldwijde geboortegolf plaats zou vinden. Op de website van de VPRO weerlegde men dit en achtte men een scheidingsgolf realistischer. Een ware babyboom is vooralsnog niet aan de orde.

De lockdown werd vergeleken met een stroomstoring, een situatie die een week of 40 later de nodige geboortes zou opleveren. Want, zo suggereerde het damesblad op hoopvolle toon, we krijgen meer aandacht voor elkaar omdat we het huis niet kunnen ontvluchten. Meer intimiteit dus, op de slaapkamer of andere plekken. Maar een ander, intussen wel uitgekomen gevolg was een economische neergang: horecaondernemers schreeuwden om hulp, winkels gingen failliet, evenementen vonden louter online plaats. Menigeen moest op zoek naar ander werk of een persoonlijke lening afsluiten. Het krijgen van kinderen in normale tijden is al reden genoeg om de financiële huishouding onder de loep te nemen en zo'n lening te overwegen - laat staan in coronatijden.

Babyboom in onze gemeente?

In Ermelo, Harderwijk en Putten leverde de lockdown geen extra zwangerschappen op volgens cijfers van het CBS. In februari 2021, een slordig geschatte zwangerschapsperiode ná het begin van de crisis, werden in heel Nederland ongeveer 13.500 kinderen geboren, grof genomen 600 meer dan in het jaar ervoor. Waarbij aangemerkt moet worden dat februari vorig jaar een dag langer duurde. In Ermelo, Putten en Harderwijk lijkt er geen sprake te zijn van een flinke stijging. Dat blijkt uit het aantal geboorteaangiftes, die overigens tegenwoordig digitaal het gemeentehuis kunnen bereiken. De verschillen met vorig jaar in Harderwijk (toen 37, nu 46), Ermelo (13 in 2020, dit jaar 16) en Putten (vorig jaar 14, nu 19) zijn te verwaarlozen. Althans, een totaal van 17 baby's meer op pakweg 100.000 inwoners mag de naam babyboom niet dragen.

Huisvesting en algehele onzekerheid als oorzaken

Zoals gezegd kan het uitblijven van een door Viva (en anderen) verwachte geboortegolf worden teruggeleid naar de al genoemde economische situatie. Maar ook de algehele onzekerheid over het virus heeft mensen wellicht weerhouden van het proberen te krijgen van kinderen. En dan zijn er voor de jongste stellen nog andere zwaarwegende redenen om de anticonceptie nog even in stand te houden. Want het vinden van een woning waar überhaupt ruimte is voor een kleine, is voor millennials moeilijker dan voor eerdere generaties - zie de ontplofte huizenmarkt. Dat zijn voor jonge stellen op het moment waarschijnlijk hete(re) hangijzers. Een lockdown veroorzaakt dus vooralsnog niet de taferelen die voorspeld waren.