Afdrukken

'We zijn blij de deuren weer te mogen openen'

ERMELO - Versoepelingen geven het gevoel van vrijheid. Museum Het Pakhuis opende vanmiddag na maanden weer de deuren en met een gloednieuwe tentoonstelling Vrijheid - Blijheid. Op het Molenaarsplein losten de aanwezigen 25 duiven als symbool voor de vrijheid.

Met de komst van COVID-19 waren 'vrijheid' en 'vrij zijn' ineens niet meer vanzelfsprekend. ,,Hierdoor werden we ons ook sterker bewust van de waarde van onze vrijheid," vertelt museumdirecteur Germa Greving. ,,Maar wát je precies waardeert en wanneer, dat verschilt per persoon en per moment." In de tentoonstelling is aandacht voor verschillende vrijheden. Historisch gezien grijpt men terug op de Four Freedoms, benoemd door de Amerikaanse president Franklin Roosevelt. ,,Het gaat over identiteit en uitsluiting, maar ook over ons ‘hokjes denken’,” aldus Greving.

Onvrij

In Nederland vieren we de vrijheid ieder jaar op 5 mei. Vanaf 1946 was dat vooral om de Bevrijding te vieren, het einde van de Tweede Wereldoorlog. Greving: ,,Nu staan we veel meer stil bij het algemene belang van vrijheid en proberen we te bedenken wat het voor anderen in de wereld betekent om onvrij te zijn." Dat is ook de aanleiding voor de nieuwe tentoonstelling. Er is dan ook ruimte voor persoonlijke verhalen van dorpsgenoten die in hun tienertijd moesten vluchten uit hun geboorteland. ,,In Ermelo zijn mensen komen wonen die op zoek waren naar veiligheid en vrijheid. Hier hebben ze de vrijheid om te kunnen zeggen wat ze denken, om te zijn wie ze willen zijn, of om te kunnen leven zonder angst. Het geeft ons inzicht. Daarom wilden we ook hun stem laten horen.”

Dilemma's

Vrijheid - Blijheid is een laagdrempelige tentoonstelling, waar gesproken wordt over dilemma’s die mensen ervaren en over de keuzes die we in een vrij land hebben. Ook ontdek je manieren om vrijheid van anderen in te perken. Want hoe staat het met onze vrijheid van meningsuiting? En heeft iedereen het recht op een eerlijke rechtszaak of het recht om te staken? Mag er overal gedemonstreerd worden? Greving: ,,In Het Pakhuis kan het!” Ze lacht en doelt hiermee op de protestborden. ,,We zijn heel blij dat we de deuren van het museum weer open kunnen schuiven en mensen mogen ontvangen. Het heeft lang geduurd, maar we hopen dat mensen snel de weg naar het Molenaarsplein terugvinden.” Bezoekers kunnen zelf een teken van vrijheid achterlaten in Het Pakhuis. ,,We vullen het museum met 'vrije vogels' die zich grenzeloos over de wereld kunnen bewegen. Samen vieren we de herwonnen vrijheid na lange periodes van lockdown en eenzaamheid.”

Bezoekers zijn welkom van dinsdag tot en met zaterdag tussen 10:30-16:30 uur. Alle informatie over prijzen en openingstijden is te vinden op www.hetpakhuisermelo.nl