Afdrukken

Informatie aan Ermelose immigranten

ERMELO – De Ermelose stichting Jamaal Elmi Foundation hield op vrijdag 16 juli een voorlichting voor immigranten in Ermelo en omgeving over coronavaccinatie en VGV. De bijeenkomst werd gehouden in De Baanveger.

Ook stichting Himilo was betrokken bij de bijeenkomst. Dit is een landelijke vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor het verbeteren van de maatschappelijke positie van de Somalische gemeenschap in Nederland. Stichting Jamaal Elmi Foundation is eveneens een vrijwilligersorganisatie en richt zich met name op hulp aan weeskinderen in Somalië (onderwijs, lesmaterialen, hongersnood). Ook deze stichting richt zich op de Somalische gemeenschap in Nederland. Tijdens de bijeenkomst waren verschillende immigranten met verschillende nationaliteiten aanwezig die vragen konden stellen aan Ing Solomon van GGD Noord en Oost Gelderland. De aanwezigen waren vooral geïnteresseerd of de vaccins veilig zijn, welke bijwerkingen er konden optreden en of er problemen zijn met het vaccineren tijdens de zwangerschap en de vruchtbaarheid. Ook werd gevraagd of men zelf het soort vaccin kon uitkiezen en of vaccineren verplicht is. Voor bezoekers die de Nederlandse taal onvoldoende beheersten werden deze vertaald.

Vrouwenbesnijdenis

Het tweede deel van de avond werd besteed aan VGV, vrouwelijke genitale verminking. Hierover sprak Abdikarim van Stichting Vision. Hoewel verboden in Nederland worden er nog steeds meisjes besneden. Het blijkt dat er ouders zijn die met hun dochter naar het buitenland gaan om hen daar te laten besnijden omdat dit in dat land legaal is. Het gaat dan om onder meer Egypte, Somalië, Ethiopië/Eritrea, Soedan en de Koerdische autonome regio in Irak. VGV, ofwel meisjesbesnijdenis, is een ingreep aan de uitwendige geslachtsorganen, waar geen medische noodzaak voor is. Het is een bijzondere vorm van kindermishandeling die ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengt. VGV is in Nederland sinds 1993 verboden en in 2006 heeft de overheid de wetgeving hieromtrent aangescherpt zodat ook het uitvoeren van VGV in het buitenland strafbaar is. De Stichting wil betrokkenen hiervoor waarschuwen en hopen dat met voldoende voorlichting ouders op andere gedachten te brengen.
De bijeenkomst werd gecoördineerd door Abas Ali Nur en de sprekers waren onder anderen Fatmata Titty Kamara, Bahjo Elmi, Abdulkadir Ali, Nafiso Nur, Mohamed Osman.