Afdrukken

'Zo kan het bushokje nog jaren mee' 

ERMELO/ SPEULD - Beeldend kunstenaar Jan Mastenbroek voorziet het bushokje in Speuld van een nieuw uiterlijk. Eind deze week moet het klaar zijn. Isabel van den Broek, mede-eigenaar van snackbar ’t Speuldje, vond het bushokje een doorn in het oog. ,,We maakten het ieder jaar schoon, maar er was geen eer meer aan te behalen. Het is oud, maar met de nieuwe beschildering kan het nog jaren mee,” aldus de ondernemer. Ze werkt regelmatig samen met Jan Mastenbroek, die inmiddels ook woonachtig is in Speuld. ,,De connectie was dus gauw gemaakt.”

Mastenbroek kreeg de opdracht van de gemeente Ermelo. Een duurzame oplossing, want zo hoeft het hokje niet vervangen te worden. Door de beschildering gaat het bouwwerk op in het landschap. ,,Ik maak er ook nog een grapje in,” vertelt Mastenbroek, die uiteraard nog niet wil verklappen wat dat is. ,,En het bankje wordt een schijf van een eik.” Terwijl de kunstenaar de spuitbus ter hand neemt, stapt een passant van zijn fiets. ,,Even een fotootje maken voor mijn vrouw,” zegt hij. Ondanks dat het kunstwerk nog niet af is, trekt het nu al veel bekijks. Dat is Mastenbroek wel gewend. Hij neemt regelmatig deel aan ‘evenementen’ waar hij woodcarft of ijssculpturen hakt. ,,Het begon met het maken van muurschilderingen. Ik werkte destijds (in 2000) bij Telstar in Harderwijk.” De opdrachten groeide echter dusdanig dat hij de keuze maakte om geheel voor het kunstenaarsvak te gaan. ,,Dat was best spannend,” vertelt de kunstenaar. Hij koos ervoor zijn hart te volgen en nam enige financiële onzekerheid daarbij voor lief. Tegenwoordig verzorgt Mastenbroek ook workshops tijdens kinderfeestjes en bedrijfsfeesten. Ook krijgt hij steeds vaker opdrachten om van bijvoorbeeld oude houten boomstammen kunstwerken te carven. ,,Hout is een prachtig materiaal met afwisselende vormen, nerven en noesten. Daar werk ik misschien nog wel het liefst mee.”

Weersafhankelijk 

Door de voorjaarszon en de -vakantie is het druk bij ’t Speuldje. Toch neemt Isabel van den Broek de tijd voor een praatje bij de bushalte. Ze is heel blij met het werk van Mastenbroek. ,,Er is veel onderhoud gepleegd aan de weg. Er ligt een gloednieuwe straat. Alleen het bushokje was in een verschrikkelijke staat.” Dat heeft ze aangekaart bij de gemeente Ermelo. Zo ging het balletje rollen. Mastenbroek: ,,Maar mijn werkzaamheden zijn best weersafhankelijk en er ging veel voorbereiding aan vooraf. Ik moest het geheel goed schoonmaken en in de grondverf zetten, anders hecht het niet goed.” Nu nadert het de voltooiing. Vrijdagmiddag 4 maart is de officiële onthulling van dit openbare kunstwerk.