Afdrukken

'Het lijkt een herhaling van een 'kunstje'' 

ERMELO - Polskamp Meat Industry in Ermelo wil graag uitbreiden op Kerkdennen, maar dat laat de Natuurwet, de vergunning die de Provincie Gelderland moet afgeven niet toe. Reeds in augustus 2020 was de ondernemer hiervan op de hoogte. Dat blijkt uit stukken die de redactie van Ermelo van NU ontving. Feitelijk betekent dit dat Polskamp met de verhoging van de productie op deze locatie de wet overtreedt en dat de Provincie Gelderland daarop zou moeten handhaven.

Het familiebedrijf, dat al decennia lang gevestigd is op het industrieterrein Kerkdennen, heeft de productie de afgelopen jaren opgeschroefd waardoor er meer stikstof vrijkomt. Hiervoor is een natuurvergunning nodig. Die taak ligt dus bij de provincie. Tegelijkertijd past de uitbreiding van Polskamp binnen het bestemmingsplan, en dat ligt bij de gemeente. Daarom is er door de gemeente Ermelo niet ingezet op handhaving, maar wil men dit met terugwerkende kracht legaliseren. Hoe verhouden zich nu de taken en rolverdeling?

Niet voldoende overlast

Polskamp wil de productie verdubbelen. Dit zal leiden tot meer vrachtverkeer én meer stankoverlast. ,,Maar dat is niet voldoende overlast om de omgevingsvergunning, die door de gemeente wordt afgegeven, te weigeren,” vertelt aspirant raadslid van BurgerBelangen Ermelo Ton Brouwer. ,,Die verkeersbewegingen zijn door de Omgevingsdienst Noord-Veluwe inmiddels in kaart gebracht.” Wel zegt Brouwer dat het vervelend is dat de omgevingsvergunning en de natuurvergunning ontkoppeld zijn. ,,Polskamp mag dat doen. De gemeente kan dan beter de omgevingsvergunning afgeven op voorwaarde dat ook de natuurvergunning verstrekt wordt. Nu is dat het struikelblok. Het lijkt een herhaling van het ‘kunstje’ dat Gert Jan Tomassen bij Tomassen Duck-To ook deed.” 

Nieuwe invries- en verpakkingslijnen

Het Ermelose bedrijf nam in 2020 nog twee nieuwe invries- en verpakkingslijnen in gebruik om daarmee aan de toegenomen internationale vraag naar producten te kunnen voldoen. De gemeente heeft de afgelopen jaren meermaals controles bij het bedrijf gedaan en daarbij zijn ‘overtredingen’ op het gebied van opschaling geconstateerd. De gemeentepolitiek zit ondertussen met de handen in het haar. Temeer omdat de gemeenteraad heeft besloten dat de bedrijven voor 2050 dit bedrijventerrein moeten verlaten. De gemeenteraad wil dat er op deze locatie een woonwijk wordt gerealiseerd.

Langlopende dossiers

Brouwer: ,,De afgelopen jaren is er veel gesproken over bedrijven met ‘zicht op legalisatie’. Langlopende dossiers als het timmer- en palletbedrijf van Ten Hove en de eendenslachterij Tomaten Duck-To zitten nog vers in ons geheugen. Als we niet uitkijken krijgen we er een nieuw langlopend dossier Polskamp bij. Dat moeten we toch niet willen?” De uitspraak van de provincie ten aanzien van de Natuurwet lijkt Brouwer voldoende om te gaan handhaven. ,,Er is geen zicht op legalisatie op deze locatie. Daarmee is uitbreiding van de capaciteit van de baan. Dat wist de ondernemer al anderhalf jaar.” Polskamp en de gemeente Ermelo zijn deze week niet bereikbaar voor commentaar.