Afdrukken

Boek 'De Pannenfabriek' als stimulans om monumenten te behouden

ERMELO – Eddy Bilder luidt de noodklok, niet als burgemeester van Zwartewaterland, maar als Ermeloër. Hij doet dit tijdens de boekpresentatie van De Pannenfabriek, een boek over de historie van een stukje lokaal industrieel erfgoed. ,,Je moet iets van het verleden weten om het heden te kunnen begrijpen,” zegt Bilder.

De cementsteenfabriek van Knevel aan de Hamburgerweg heeft een lange historie, maar raakte de afgelopen jaren in verval. Brand in 2014 en 2016 zorgde ervoor dat het pand bijna slooprijp was. Het was Bilder die de mogelijkheid zag om het te restaureren. ,,Het is van belang om monumenten te bewaren,” legt de eigenaar uit. ,,In Ermelo is er heel lang tamelijk vooruitstrevend mee omgegaan. In die zin dat men vooral oog had voor de toekomst en het verleden van zich af wilde schudden. Er zijn in die jaren helaas veel panden verloren gegaan. Ook in tijden dat het tot de mensen door begon te dringen dat je daar ook anders mee om zou kunnen gaan.” Bilder was zelf als wethouder in Ermelo betrokken bij het opstellen van een monumentenlijst en het publiceren van een boek over die monumenten. ,,Maar er moet nu opnieuw aandacht voor monumenten in Ermelo komen.”

Vernieuwing

Er is op dit moment op de instellingsterreinen van Veldwijk en ‘s Heeren Loo heel veel gaande. Bilder is bang dat er met een grote hang naar vernieuwing opnieuw veel verloren zal gaan. Hij vindt dat het weinige erfgoed wat Ermelo nog heeft, gekoesterd moet worden. ,,We moeten meer oog hebben voor het verleden,” zegt hij. Bilder roept op tot meer bereidheid deze gebouwen te behouden en ze te versterken. Als voorbeeld noemt hij boerderij De Heuvel op Veldwijk, een boerderij met een lange historie, dat al jaren staat te verkrotten. ,,Er zijn partijen die hier al jaren iets aan willen doen, maar er is nog steeds niets opgepakt. Ik hoop dat het gemeentebestuur zich hier ook wat aan gelegen laat liggen.”

Stuk historie

Met het uitgeven van het boek De Pannenfabriek is weer een stukje historie vastgelegd. Ditmaal over architect Knevel en het pand. Bilder: ,,Dit pand is niet alleen een verzameling stenen, maar het is ook een plek waar een stuk geschiedenis zich in de loop der tijd heeft voltrokken.” Het gaat over de werken van architect Knevel. ,,Er is veel van verloren gegaan, maar wat er nog staat is allemaal fraai. Het is belangrijk om dit te bewaren.” Eén monument behouden betekent voor hem overigens niet dat we nu achterover kunnen leunen. ,,Het moet een stimulans zijn om ervoor te gaan om nog veel meer wat dreigt verloren te gaan te behouden. Dat zou wat mij betreft de uitwerking moeten zijn bij het lezen van het boek,” aldus Eddy Bilder die het eerste exemplaar samen met voorzitter van de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo Steven van Loo in ontvangst neemt.

Het boek is een uitgave van de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo en gemaakt door Peter van der Velde, Sandra Schriever en Gert Hofsink.