Afdrukken

Arbeidsdeskundigen leren door middel van simulatie

ERMELO - Bartiméus is door de certificatiecommissie van Hobéon - Stichting voor Certificatie van Vakbekwaamheid - positief beoordeeld in zijn deskundigheid voor het geven van bijscholing aan arbeidsdeskundigen. Het scholingsthema is 'Visuele beperking in relatie tot arbeid'. Bartiméus is blij met het keurmerk en onderstreept daarmee de kwaliteit van zijn scholingsactiviteiten.

Al enkele jaren verzorgt Bartiméus voorlichtings- en scholingsdagen voor arbeidsprofessionals die een bijdrage leveren aan de loopbaan van mensen die een visuele beperking hebben. En daar kan nu de bijscholing voor arbeidsdeskundigen aan toegevoegd worden. De onderwerpen die tijdens de bijscholing aan bod komen zijn onder andere 'Beperkingen in het zien: meer dan alleen visus en gezichtsveld', 'Sociaal emotionele impact en vermoeidheid' en 'Mogelijkheden van (computer)aanpassingen op het werk en huidige moderne ICT'.

Gevarieerd programma

Naast de theorie maken arbeidsdeskundigen tijdens de bijscholing kennis met de praktijk door middel van simulatie. "Dit is een onmisbare ervaring. Je ervaart namelijk even wat het met je doet als je minder ziet," aldus Yvonne Vrijhof, betrokken bij de aanvraag van het kwaliteitskeurmerk. ,,Tijdens een rondleiding laten we bij ons opleidingscentrum aangepaste werkplekken zien en beantwoorden de mbo-cursisten de vragen van de deelnemers. Dit maakt altijd veel indruk! De dag omvat een mooie mix van theorie en praktijk." De arbeidsdeskundigen die bij Bartiméus aankloppen zijn professionals van het UWV of Arbodiensten, maar kunnen ook ZZP-ers zijn. Als ze maar te maken krijgen of hebben met cliënten met een visuele handicap. ,,Ze krijgen meer kennis aangereikt over visuele beperkingen. Wanneer loop je bijvoorbeeld vast met je handicap en welke aanpassingen zijn er zoal. We hopen op deze manier ook op korte lijntjes,'' aldus Vrijhof. Donderdag 11 december verwelkomt Bartiméus de eerste groep arbeidsdeskundigen in Ermelo voor een geaccrediteerde bijscholingsdag.