Afdrukken

Menselijke geur moet herten afschrikken

ERMELO/ SPEULD – Donderdag zijn twaalf edelherten en een ree verdreven uit het maïsperceel van agrariër Gerjan Schouten uit Speuld. Vervolgens hebben vrijwilligers van het Geldersch Landschap, Natuurmonumenten, Stichting Groen Netwerk, gemeente Ermelo en de provincie Gelderland rondom het maïsveld honderd nylon zakjes met menselijk haar opgehangen. Het idee is dat de menselijke geuren de edelherten op afstand houden.

De herten bivakkeren al een aantal weken in het maïsveld. De maïs, die over een week of zes geoogst zou moeten worden, heeft grote schade opgelopen. De dieren eten de maïs op, maar daarnaast vertrappen ze de stengels. Omdat het land van Schouten strak naast de drukke Flevoweg ligt, kon hij de herten op geen enkele manier veilig verjagen. De samenwerkende organisaties maakten daarom woensdag een plan om deze provinciale weg van elf uut tot half een af te sluiten en de dieren weg te jagen. Woensdag maakte boswachter Henne de Ruiter ook een rondje langs de meeste Ermelose kappers om haar in te zamelen. ,,De meesten vonden het verzoek wel grappig," vertelt ze. Kapper Gert Koelewijn (HiZiHair): Ik heb al eens een soortgelijk verzoek gehad van een mevrouw die last had van een vos."

Verdrievoudiging

De Ruiter weet dat er al vaker op deze manier wild is verdreven. ,,Het lastige is dat de menselijke geur natuurlijk snel minder wordt. Misschien moeten we het over veertien dagen herhalen." Het provinciale faunabeheerplan liet vorig jaar al zien dat de Noordwest Veluwe in korte tijd een verdrievoudiging van het aantal herten kent. Dit heeft zich ook geuit in een sterke toename van de hoeveelheid gewasschade. Hoewel landbouwschade hoort bij het agrarische bedrijf is het in deze regio exorbitant groot. ,,Het is een probleem waar we gezamenlijk wat aan moeten doen," zegt De Ruiter. Ze hoopt dat de actie met menselijk haar kan zorgen dat er over zes weken alsnog geoogst kan worden.