Afdrukken

Zonder geld geen kerk

ERMELO - Deze week is weer de landelijke actie Kerkbalans van start gegaan. Er gaan de komende twee weken tientallen vrijwilligers in Ermelo op pad om gemeenteleden van de PKN-kerken te bezoeken. Ook de Rooms Katholieke parochie doet aan actie Kerkbalans mee.

Zondag 18 januari is de actie Kerkbalans gestart en loopt tot 31 januari. Deze actie is al jaren een van de grootste fondsenwervende acties in Nederland. Met deze actie vragen de plaatselijke kerken hun leden om een financiële bijdrage. Voor 2015 krijgt de Actie een nieuwe campagne waarmee zij zich in de eerste plaats richt op de actieve leden van de deelnemende kerken. Daarnaast worden ook de minder actieve leden aangesproken en iedereen die de kerk in zijn of haar dorp of wijk een warm hart toedraagt ook al is men zelf geen lid. Het jaarthema van de actie is dit jaar 'Mijn kerk in balans'.

Sociaal

Veel kerken staan om verschillende redenen financieel onder druk. Toch zouden velen, en niet alleen actieve kerkleden, het jammer vinden als de plaatselijke kerk definitief de deuren moet sluiten. Dit is een verlies dat verder gaat dan een krimpende kerk. Ook op maatschappelijk en sociaal samenbindend vlak betekent dit een verarming voor een stad, dorp of een bepaalde wijk. Uit een onderzoek naar armoede in Nederland in 2013 bleek dat de gezamenlijke kerken onder meer goed zijn voor 30 miljoen euro besteed aan concrete hulpvragen en voor 53 miljoen euro aan onbetaalde inzet van vrijwilligers op allerlei gebied. Dit is mogelijk als en omdat het met de lokale kerken goed gaat en dat kost geld. Het geld dat daarvoor wordt bijgedragen via de Actie Kerkbalans is een investering die rendeert.

Ermelo

De samenwerkende kerken in de Actie Kerkbalans zijn de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk Nederland, de Oudkatholieke kerk, de Algemene Doopsgezinde Sociëteit en de Remonstrantse Broederschap. Deze kerkgenootschappen doen al sinds 1973 een beroep op de plaatselijke kerkleden. De plaatselijke activiteiten in Ermelo worden door de kerken afzonderlijk gevoerd. Louis Godschalk van het Kerkelijk Bureau: ,,In onze Gereformeerde Kerk Ermelo bijvoorbeeld werd er de laatste jaren tussen de 500.00 en 550.000 euro bijeen gehaald. Het streefbedrag voor dit jaar is € 538.000. De opbrengst werd in Ermelo onder andere gebruikt voor de aanschaf en renovatie van de pastorieën, daklekkage en schilderwerk van de Maranathakerk, renovatie van het glas in lood van de Immanuëlkerk en de soosruimte voor de jeugd werd geheel vernieuwd.''