Afdrukken

Jeugdkorpsen strijden op Ermelose gemeentewerf

ERMELO – Zeven jeugdkorpsen uit de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland strijden vandaag om de Ermelose gemeentewerf om de Koos Scherjonwisselbokaal. Het team Ermelo/ Putten mocht vanmorgen vroeg om acht uur van start. De teams zijn bloedfanatiek en enthousiast. Geconcentreerd controleren ze elkaars tenues en als alles goed zit mogen ze van start met hun opdracht.

De jury kijkt toe hoe ze samenwerken en of ze goed met elkaar, maar ook met de andere hulpdiensten communiceren. ,,Het is mooi om te zien hoe enthousiast ze zijn,” zegt Aristien Egbertzen. Een paar maanden geleden nam Egbertzen als brandweerman afscheid van het Ermelose brandweerkorps en sinds kort begeleidt hij de jonge garde. ,,Er is veel verschil als je kijkt naar de deelnemende teams. Dat heeft ook vooral te maken met hoe de jeugd geïntegreerd is in het vrijwillige korps. In Harderwijk is dat al jaren goed voor elkaar. Ermelo en Putten is daar nu druk mee bezig.” De jeugdbrandweer stond in Ermelo tot voor kort los van de korpsen. Dat gaat langzaam veranderen.

Kriebelen

De jeugdbrandweer van Ermelo/Putten heeft zestien leden. ,,Vanaf twaalf jaar mogen ze zich melden,” zegt Egbertzen terwijl hij de jongste knapen groet. Hij geniet van zijn nieuwe taak binnen de brandweer. ,,Ik ben eruit gegaan met de mededeling een half jaartje niets te doen. Nu gaat het toch weer kriebelen.” Vorig jaar vond de wedstrijd plaats in Harderwijk. Nu meldt Harderwijk zich in Ermelo. De jongens sluiten de brandslang goed aan en halen een slachtoffer met flinke verwondingen uit de garage. De ambulance is al opgeroepen. De jury kijkt toe hoe de jongeren communiceren, het slachtoffer opvangen en ondertussen proberen een brandende auto te blussen. Ambulancemedewerkers zijn snel ter plaatse. ,,Het zijn officiële hulpdiensten die hier in hun vrijetijd hun medewerking verlenen,” weet Egbertzen te vertellen. Het is een spannende strijd. Eind van de middag zal burgemeester André Baars bekend maken wie vandaag de opdrachten het best hebben uitgevoerd. Dat team mag de Koos Scherjonwisselbokaal mee naar huis nemen.