Afdrukken

Uitwisselingsprogramma Ermelo en Manilla

ERMELO - Christelijk College Groevenbeek sponsort sinds enkele jaren Young Focus. Een onderwijsproject in Manilla op de Filipijnen met als motto ‘Geen vuilnis zoeken, maar schoolboeken’. In het najaar zijn enkele leerlingen naar Manilla geweest, deze week zijn er vier Filipijnse leerlingen in Ermelo.

Maandag arriveerden de vier Filipijnse leerlingen in Nederland voor een tegenbezoek aan Groevenbeek. Dinsdag 7 april zullen de leerlingen om 8.45 uur op Groevenbeek worden ontvangen en gaan dan aansluitend om 9.00 uur een presentatie geven in de aula van het VMBO. De leerlingen, Thomas, Jovelyn, Christien, Rodél en hun begeleider Grace Caberouy Pasilan, verblijven deze week op Dennenheul en zullen van daaruit diverse programma-onderdelen gaan volgen. Onder andere zal de Beatrixschool worden bezocht. Vandaag stond alvast een bezoek aan de Schaapskooi op het programma. De Filipijnse leerlingen gaan dagelijks eten bij de vier Ermelose studenten die in Manilla zijn geweest: Ties Rozema, Milou van Ommen, Matthijs Kist en Rosa Doppenberg. Deze vier hebben in Manilla diverse onderwijsprojecten bezocht en weten dus hoe het er daar aan toe gaat. Groevenbeek wil met het programma van sponsoring en uitwisseling de maatschappelijke bewustwording van de leerlingen stimuleren en hun betrokkenheid vergroten. De ervaringen die de Filipijnse leerlingen hier op doen hebben als doel om alle leerlingen die in het sponsorprogramma van Young Focus zitten nog meer te motiveren om te studeren voor hun toekomst.

Hele leuke tijd

Een van de leerlingen, Matthijs Kist vertelt: ,,We hebben deze week een bomvol programma met waanzinnig leuke activiteiten! Elke avond komen de Filipijnse leerlingen bij onze families een hapje eten. Daarbij leren we ze ook beter kennen, en zij ons en onze gewoontes natuurlijk ook. We gaan onder andere naar Den Haag en Amsterdam en we nemen een kijkje op beide scholen van Groevenbeek in Ermelo en Putten. Ook organiseren we een feest met onze vrienden en de Filipino's. Vanmiddag zijn we met hen naar de Schaapskooi op de hei geweest. Mijn medereisgenoten en ik worden zo veel mogelijk bij het programma betrokken en we gaan gewoon een hele leuke tijd hebben.''