Afdrukken

Voetbal was zijn leven

ERMELO - Joop Bakker, een van de nakomelingen van Lammert Bakker, stalhouder te Ermelo en zoon van de legendarische voetballer van DVS’33 Bertus Bakker, overleed vanmorgen op 70-jarige leeftijd in het Willem Holtrop Hospice.

Bakker kreeg nog maar enkele weken geleden te horen dat hij ernstig ziek was. Een grote schok ook voor zijn vrouw Greet, hun kinderen en kleinkinderen. Maar ook voor zijn verdere familie, vrienden en anderen in zijn omgeving. Er was geen behandeling meer mogelijk en Bakker ging snel achteruit. Vorige week werd hij opgenomen in het hospice waar hij vandaag overleed. Joop Bakker was een bekende Ermeloër, al vond hij zelf dat hij die titel niet verdiende. Zijn twitteraccount vermeldt: gepensioneerd commercieel manager, netwerker, bestuurlijke ervaring in maatschappelijke en sportorganisaties, golfer, betrokken, empathisch, overtuigingskracht. En dat was precies wat Joop Bakker was. Bekend is dat DVS’33 Ermelo werd opgericht op de zolder van Taxi Bakker aan de Stationsstraat. In datzelfde pand werd Joop Bakker ook geboren en hij kreeg dus het voetbal met de paplepel ingegoten. Nadat Bakker met z’n broer Hiebo enkele jaren in het eerste van DVS’33 speelde, kreeg hij al gauw een bestuursfunctie bij die club. En hij zou daar nooit meer weggaan.

Driemaal

Joop Bakker was maar liefst driemaal voorzitter van DVS’33: van 1976 tot 1985, hij was toen ‘pas’ 30 jaar oud. Daarna als interim-voorzitter in 1997 en 1998 en tenslotte in de periode 2007 tot 2011. Daarmee was hij de langstzittende voorzitter van Ermelose vereniging. Na zijn ‘afzwaaien’ werd Bakker benoemd tot ere-lid én ere-voorzitter van DVS’33 Ermelo. Tot het einde van zijn leven was Bakker voorzitter van de Businessclub van DVS’33 Ermelo. In het zelfde jaar dat Bakker erelid werd kreeg hij ook een koninklijke onderscheiding. Hij ontving uit handen van burgemeester Wiert Omta de versierselen behorende bij Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

En meer

Maar er was meer dan voetbal alleen. Naast voorzitter van DVS’33 was Bakker ook vier jaar voorzitter van het Ermelose CDA (1990-1994). Daarnaast was hij voorzitter van Stichting Vrienden van Molen De Koe (2004-2010)en mede-oprichter en voorzitter van Stichting Dorpsgolf Ermelo. In april 2011 was Joop Bakker, samen met Cock Andreae en Eibert Kuiper een van de drie bekende Ermeloërs op de Dag voor de Ermeloërs in Museum Het Pakhuis. Het thema was ‘Schooltijd’ en de drie vertelden hun ervaringen en herinneringen over hun schooltijd. Bakker zat op de Christelijk Nationale School De Wegwijzer aan de Kerklaan.

Op bezoek

Elk jaar op Oudejaarsdag ging Joop Bakker met enkele vrienden op ‘bezoek’ bij oud-Ermeloërs en oud-DVS-sers op de Algemene Begraafplaats aan de Varenlaan om herinneringen op te halen. Dit jaar zullen zijn vrienden op de laatste dag van het jaar ongetwijfeld ook bij Joop Bakker op ‘bezoek’ gaan.