Afdrukken

Gemeente wil flinke uitbreiding laadpalen

ERMELO - Vanmiddag nam wethouder Jan van Eijsden de oplaadpaal op het vernieuwde Raadhuisplein officieel in gebruik. Het laadpunt is de vierde in de gemeente Ermelo. Omdat de gemeente CO2-neutraal rijden stimuleert, zullen er snel meer volgen.

Wethouder Van Eijsden was als energiewethouder natuurlijk enthousiast, maar ook Maurice Brunnekreef van Allego als leverancier van de laadpaal, sprak zeer enthousiast over het initiatief van de gemeente. Ermelo biedt namelijk haar inwoners, die zelf niet de mogelijkheid hebben om hun auto elektrisch te laden, mee te denken waar een laadpaal geplaatst kan worden en dit te faciliteren. ,,Dit plein is natuurlijk een centrale plek waar burgers hun auto kunnen opladen,’’ sprak Van Eijsden. ,,We vonden het als gemeente belangrijk om dit te doen op het nieuwe plein. We hebben daarnaast vastgelegd dat we meer van deze palen gaan plaatsen.’’ Binnenkort wordt de vijfde laadpaal geplaatst in de wijk Groevenbeek Noord. ,,Er staan39 energiezuinige woningen, dus is het logisch dat de bewoners ook CO2-neutraal kunnen rijden.’’ De andere laatdpalen staan bij het NS station, De Struikakkers en bij kasteel Groot Horlo. De gemeente Ermelo gaat het elektrisch rijden flink onder de aandacht brengen en stimuleren en zal het aantal oplaadpunten voor elektrische auto’s de komende tijd uitbreiden.

Laadpaal

Allego, het bedrijf dat de laadpalen levert en beheert, was een onderdeel van Aliander, de energieleverancier. Sinds tweeënhalfjaar staat dit bedrijf op eigen benen. De afgelopen jaren rolt het een netwerk uit in binnen- en buitenland en stimuleert dat er een universeel product geplaatst wordt, zodat men ook in het buitenland gewoon de auto kan opladen. Brunnekreef: ,,De gemeente heeft ons gevraagd mee te denken en we hebben in samenwerking met de gemeente deze paal geplaatst.’’ Wie gebruik wil maken van de laadpaal kan een abonnement nemen en ontvangt een pasje. Hiermee kan de stroom, die door de laadpaal wordt geleverd, betaald. Er geldt een starttarief van € 0,50 en een kWh-tarief van €0,32.

E-rijden

Autobedrijf Schouten en Auto Versteeg Buurman uit Ermelo boden een tweetal inwoners een dagje gratis elektrisch rijden aan. Een aantal mensen had zich via internet gemeld, anderen vulden ter plekke de lootjes in. Van Eijsden trok in ingevulde lootjes. De heer K. Pul van de Sportlaan, die niet aanwezig was, mag zich melden bij Versteeg Buurman om een afspraak te maken om een dagje de Peugeot Joy te gebruiken. Karel de Greef koos voor de VW Golf GTE die beschikbaar wordt gesteld door ‘zijn eigen garage’ Schouten.