Afdrukken

'Onbaatzuchtig iets voor een ander betekenen'

ERMELO - Anderhalf jaar geleden gingen vertegenwoordigers van gezondheidszorg, dagbesteding en de gemeente op uitnodiging van de Zorggroep Noordwest Veluwe naar Zuid Duitsland om daar het zorgconcept van de Stiftung Liebenau te bekijken. Inmiddels is er een vertaalslag gemaakt met plannen die de initiatiefnemers graag gerealiseerd zouden willen zien op de locatie Rehoboth en Dillenburg; een plan dat de werktitel ‘Liever Nou’ kreeg.

Als het aan de Zorggroep Noordwest Veluwe ligt, ontwikkelt zich de komende jaren een levendig woonzorggebied op het terrein waar nog niet zo lang geleden Rehoboth stond en waar de Dillenburg en het Oranjepark zullen verdwijnen. Jonge, oude, vitale en kwetsbare mensen leven er samen en kijken naar elkaar om. Vrijwillig en op basis van wederkerigheid. De tekeningen waarop de herontwikkelingen te zien zijn, werden woensdag gepresenteerd.

Participatiemaatschappij

,,Dit is volgens mij dé manier om de participatiemaatschappij vorm te geven,” aldus een enthousiast-bevlogen Margreeth Kasper de Kroon van de raad van bestuur van de Zorggroep. Het zorgdorp Ermelo is volgens Kasper de Kroon bij uitstek geschikt voor een dergelijk project. ,,We beschikken over een stuk grond in een prachtige wijk, dichtbij het centrum. Burgers in Ermelo en vooral ook de kwetsbare mensen waarvoor de Zorggroep zich inzet, zullen langer in hun eigen leefomgeving kunnen blijven als individualisme plaatsmaakt voor solidariteit en betrokkenheid tussen jong en oud. In de wijk zullen mensen gaan wonen die er welbewust voor kiezen om onbaatzuchtig iets voor anderen te betekenen.”

Omzien

Wie er gaat wonen, zet zich in om er samen wat van te maken. De een doet een boodschap voor een oudere buurvrouw, zij past dan op de kinderen. Wanneer het nodig is, worden de bewoners ondersteund door professionele zorg die wordt geleverd door degene die daarin het beste is; thuis of in een kleinschalig woonzorgcentrum in de wijk. ,,Alleen met elkaar kunnen we onze droom tot een succes maken,” zegt de bestuurder van de Zorggroep Noordwest Veluwe. Op de tekeningen staat een gebouw met zestig zorgwoningen ingetekend. Ook is er ruimte voor een Gezondheidscentrum. Op de plek waar nu de gedateerde seniorenwoningen staan moeten zorgappartementen worden gerealiseerd in de koopsector. Ook zijn daar veertien kavels voor woningbouw.

Drie jaar geleden tekenden de Zorggroep Noordwest Veluwe en Vestia een overeenkomst voor de overdracht van de verzorgingshuizen De Dillenburg en Rehoboth en de woningen Oranjepark. Hiermee kon men het hele gebied in een keer ontwikkelen. De sloop van het gebouw Rehoboth was fase een. De bedoeling was dat medio 2014 de gebiedsvisie klaar zou zijn waardoor er meer duidelijkheid zou komen over de invulling van dit gebied. Het heeft dus even op zich laten wachten, maar er ligt nu een plan. Op de plaats van de Dillenburg moet een blok van veertien appartementen verrijzen met daarnaast een blok van eenentwintig appartementen en een blok van dertig appartementen waarvan een deel voor de sociale huurwoningen wordt gebouwd. Ook is er plaats voor een tiental maisonettes en tweeëntwintig koopappartementen. De ontwikkelaars hebben woensdag vooral geluisterd en zullen de reacties serieus gaan bekijken.