Afdrukken

Vakantie eindigt vroegtijdig

ERMELO/ PUTTEN – Donderdagnacht werden bewoners en toeristen op het populaire Griekse vakantie-eiland opgeschrikt door een zware aardbeving. Deze richtte enorme schade aan, twee toeristen kwamen om het leven en 120 mensen raakten gewond. De vakantie, waar velen zo naar uitgekeken hadden, kreeg een vreemde wending. Ook van een groepje vrienden uit Ermelo en Putten. Ermelo van Nu vroeg hen naar hun ervaring.

,,Rond 01:30 uurwerden wij ons bed uit geschud. De aarde schudde hevig en de meubels in ons appartement gingen door de kamers heen. Dit schudden duurde ongeveer 20 tot 30 seconden," vertellen Jeroen Schuurkamp, Celina Cameron, Jeffrey Hokkeling, Simone Pansier en Esther Gooijer. ,,Er was veel kabaal en wij wisten niet wat we moesten doen. Ons appartement uit of juist binnen blijven? In eerste instantie leek het op een zware storm, maar omdat de aarde zo schudde, leek dit ons sterk. Al gauw gingen bij ons de alarmbellen rinkelen dat het om een aardbeving ging. Mensen van buiten riepen dat wij zo snel mogelijk ons appartement moesten verlaten. We hebben tegen elkaar geschreeuwd om de belangrijkste spullen te pakken, zoals de telefoon en portemonnee. Omdat ons appartement zich onder de grond bevond, moesten wij omhoog klimmen via het terras. Drie van ons hebben dit gedaan met hulp van de bovenburen en de andere twee zijn via de voordeur naar buiten gerend. Bij het openen van de deur stond er een laag water voor de deur. Vanwege de zware trillingen is het water uit het zwembad ontsnapt en via het trappenhuis het gebouw in gelopen. Spullen die op de grond in onze kamer stonden, zijn hierdoor nat geworden. Eenmaal buiten was er veel paniek onder de mensen. De stroom was uitgevallen en er gingen allerlei alarmen af. Het was erg donker buiten. We hebben allemaal direct contact opgenomen met het thuisfront om te laten weten dat wij ongedeerd waren. Daarna zijn wij naar een plek toegelopen waar al meerdere mensen uit het appartement zich hadden verzameld."

Angst voor tsunami

Na de aardbeving trokken veel mensen de straat op. Daar brachten veel toeristen ook de nacht door. Middenin de stad kwamen twee mensen om doordat het dak van een bar instortte. De jongeren vertellen verder: ,,De rest van de nacht hebben wij doorgebracht op straat met de rest van de mensen uit de appartementen. Direct naar de aardbeving was het druk op straat. De lokale Grieken kwamen langs scheuren met hun inboedel in of op de auto. Zij zijn naar hoger gelegen gebieden gereden vanwege de angst voor een tsunami. Gedurende de nacht waren er nog veel naschokken, gelukkig wel in mindere mate. Deze nacht hebben de medewerkers van het hotel goed voor de gasten gezorgd. Er werd eten, drinken en lakens uitgedeeld. De politie, het leger en ambulance personeel reed af en aan." 

Schade is enorm

Vrijdagmorgen, toen het enigszins licht begon te worden, bleek de schade aan het hotel enorm. ,,Overal zaten scheuren in de muren en stukken beton waren afgebrokkeld. De receptie en het restaurant waren afgezet, omdat deze in puin lagen. Van de receptioniste kregen gasten te horen dat een aantal delen van het hotel zeer onveilig waren. Rond de middag is het hotel 'veilig' verklaard door onbekende mannen. Wij hebben hier nog wel naar gevraagd, maar de receptioniste wist zelf ook niet door wie het hotel was geïnspecteerd. Van de hostes van Sunweb kregen wij later die middag te horen dat ons hotel bij 1 van de 3 hotels op Kos behoorde, die het meest waren getroffen door de aardbeving. Muren rondom het hotel waren ingestort en op straat lag er op meerdere plekken bloed. Subweb bracht ons het nieuws dat er die avond misschien een vlucht naar Nederland zou gaan, omdat veel vakantiegangers niet langer op het eiland wilden blijven. Vanwege de aardbeving, waren de vluchten vanaf Kos Airport beperkt en kregen wij 's avonds te horen dat wij niet mee konden met de avondvlucht terug naar Nederland. Er werd ons verteld dat er naar een ander appartement werd gekeken voor ons, maar aangezien het hoogseizoen is, was er helaas nergens meer een kamer beschikbaar. Hier waren wij al bang voor. Wij kregen te horen dat we t/m dinsdag 25 juli in dit appartement moesten blijven terwijl ons werd verteld dat het hier niet veilig was. Meerdere gasten vertrouwden de situatie niet en hebben de afgelopen dagen op straat doorgebracht of zijn naar huis gegaan. Gasten mochten op eigen risico 5 minuten naar binnen om hun koffers te pakken." Vandaag, nu de vrienden weer veilig thuis zijn doordat zij zelf via Rhodos een vlucht hadden geboekt, lezen ze op de website van Sunweb dat vakantiegangers niet meer naar dit hotel kunnen omdat deze niet veilig is.

Bar Street

Na de aardbeving zijn de jongeren Kos-stad in gegaan om wat te drinken. Het centrum en de Bar Street (uitgaanscentrum red.) zijn er slecht aan toe. ,,Sommige gebouwen zijn ingestort en de stoep bij de haven is zeker 10cm omhoog geschoven. Er is veel schade in het centrum van Kos. In de wegen zijn veel scheuren te zien en de Bar Street is afgesloten. In het centrum lagen grote plassen met water, omdat het water uit de zee het land op is gestroomd. Ondanks dat er een negatievere sfeer hangt op het eiland, pakken de Grieken het goed op. Ze zijn druk bezig met het repareren van de schade en het opruimen van het puin."

Verre van veilig

De jongeren willen iedereen ontzettend bedanken die via social media een berichtje hebben gestuurd met steunbetuigingen. ,,We vinden het daarnaast wel erg vervelend dat sommige mensen vanuit hun veilige omgeving in Nederland roepen dat wij als 'vakantiegangers in Kos' een stel aanstellers zijn en gewoon simpelweg met de situatie moeten dealen. De Nederlandse berichtgeving was ook vrij mild over de situatie in Kos. Er zijn dingen aan de hand in Kos, die in de media niet naar voren komen. Wij begrijpen dat Sunweb alles op alles zet om de klanten zo goed mogelijk te ondersteunen, maar deze aardbeving is niet het enige puntje waardoor wij verbaasd zijn over de acties die Sunweb uitzet. Wij zullen nu eerst zelf contact zoeken met Sunweb om de lopende zaken zo goed mogelijk af te handelen. Wij willen benadrukken dat wij niet 'boos' zijn op Sunweb, misschien dat sommige mensen dit zo zullen opvatten. Het gaat ons erom dat wij terug 'moesten' naar het appartement, terwijl het verre van veilig was. Er was simpelweg geen andere oplossing."

Spannend

Zaterdagavond werd het toeristische eiland opgeschrikt door een zware naschok. En dat is naar alle waarscheijnlijkheid niet de laatste. Volgens de Griekse seismoloog Christos Papaioannou  moet men de komende anderhalve maand rekening houden met de mogelijkheid van meer naschokken en nieuwe aardbevingen.