Afdrukken

Wat willen inwoners?

ERMELO - De samenleving verandert snel, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube en andere sociale media zijn inmiddels niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar er komen ook allerlei nieuwe, landelijke regels en veranderingen op ons af. Hoe zou de gemeente Ermelo hierop moeten inspelen volgens inwoners? Om antwoorden op deze vragen te krijgen is er een onderzoek uitgevoerd.

Dit is een tijd waarin veel gemeenten zich ontwikkelen tot een netwerk-of regiegemeente. Dat betekent dat de gemeente zich concentreert op beleid en opdrachtgeverschap en dat de uitvoering op afstand komt. In 2016 zijn de gemeenteraad, het college en het managementteam gestart met een gezamenlijk traject om stil te staan bij ontwikkelingen in de samenleving, bij het denken over publieke organisaties en bij de gevolgen daarvan voor de onderscheiden rollen van raad, college en ambtelijke organisatie. Afgelopen jaar heeft Vinitha Siebers (promovenda VU Amsterdam) een case-study uitgevoerd bij de gemeente Ermelo. Onderdeel van dit onderzoek waren diverse gezamenlijke sessies tussen de raad, het college en de ambtelijke organisatie. 

Vernieuwing lokale democratie

Het centrale thema in het onderzoek is de vernieuwing van de lokale democratie. Daarnaast wil de gemeente graag weten welke veranderingen inwoners in de maatschappij zien en hoe de gemeente Ermelo zou moeten inspelen op deze veranderingen. In totaal hebben 614 inwoners hun medewerking aan het onderzoek verleend. 39% heeft veel vertrouwen in de manier waarop de gemeente wordt bestuurd door de gemeenteraad en het college van burgemeester & wethouders. Ruim vier op de tien inwoners (42%) heeft niet veel, maar ook niet weinig vertrouwen. Ruim een tiende (12%) heeft (heel) weinig vertrouwen in de manier waarop de gemeente wordt bestuurd.

Samenwerken

Een van de belangrijkste conclusies uit dit onderzoek is dat de wil om te veranderen en beter aan te sluiten bij de samenleving er zeker is, maar daarin is de gemeente nog wel zoekende. Samenwerken met verschillende partners en burgerparticipatie is de toekomst: de gemeente Ermelo leert hier steeds beter op in te spelen. De gemeenteraad, het college van B&W en de ambtelijke organisatie gaan bekijken wie welke rol heeft in het samen optrekken met inwoners en organisaties. Welke onderwerpen gaan we dan samen oppakken en hoe doen we dat? En natuurlijk  kijken we hoe het vervolgens gaat; wat gaat goed en wat kan beter? Dat zijn vragen waar de gemeente Ermelo zich op gaat richten de komende tijd. Bijna driekwart van de geenquêteerden wil betrokken worden bij de ontwikkeling en/of uitvoering van lokaal beleid. Ruim driekwart geeft een voldoende voor de mate waarin de gemeente inwoners en organisaties betrekt bij de ontwikkeling van beleid. Het gemiddelde rapportcijfer komt uit op een 6,1.

Betrokken

Opvallend is dat het aspect communicatie/informatievoorziening het meest wordt genoemd als aspect dat minder goed gaat (25%). Ook de huisvesting/te weinig woningen wordt relatief vaak genoemd (19%). Siebers: ,,We hebben inwoners vijf stellingen voorgelegd over hun betrokkenheid bij de gemeente Ermelo. De inwoners zijn het meest eens met de stelling: “ik voel me betrokken bij de samenleving van Ermelo”. Inwoners voelen zich overigens het minst betrokken bij de lokale politiek van Ermelo. De gemeente wil graag dat inwoners meer 'meedoen' en hun verantwoordelijkheid nemen. Ruim de helft vindt de deze verwachting van de gemeente goed. Een derde vindt deze verwachting niet goed. De gemeente wil inwoners – naast ‘meedoen’ en verantwoordelijkheid – ook meer ruimte en vrijheid geven om mee te denken/mee te werken. We zien dat inwoners hier positief tegenover staan.”