Afdrukken

Eerste grote stap richting woonzorgwijk gezet

ERMELO - Maandag ondertekenden Zorggroep Noordwest-Veluwe, bouwonderneming Van Wijnen Harderwijk, Paulus Electro en Installatiebedrijf Gijsbertsen een intentieverklaring om samen een woonzorgcentrum voor kwetsbare ouderen te gaan realiseren op het Ermelose Oranjepark. Samen willen zij circa 72 woonzorgeenheden, een gezondheidscentrum, een buurtkamer en een parkeergarage ontwikkelen.

De succesvolle (lokale) samenwerking die dit jaar is gerealiseerd op de zorglocatie Sonnevanck in Harderwijk zetten de partners voort op de Oranjeparklocatie in Ermelo. Hiermee is een belangrijke stap gezet in het grotere plan om op het terrein van de Dillenburg, het Oranjepark en het voormalige Rehoboth te komen tot een schitterende woonzorgwijk voor jong en oud, vitaal en kwetsbaar. Een woonzorgwijk waarin de mensen ervoor kiezen om op basis van wederkerigheid naar elkaar om te zien. De ambitie is dat het zorgproject aardgasloos en duurzaam wordt gerealiseerd. Als alles volgens planning verloopt, start de bouw medio volgend jaar en kunnen de cliënten in 2019 verhuizen naar hun nieuwe woon/zorglocatie.

Duits concept

Zorggroep Noordwest-Veluwe is eigenaar van de gronden waarop het Oranjepark komt te staan: de Dillenburg, het inmiddels gesloopte Rehobothgebouw en de gronden van het huidige Oranjepark. De herontwikkeling van de terreinen is in een stroomversnelling gekomen omdat de Zorggroep op korte termijn behoefte heeft aan nieuwe, moderne zorgwoningen. Dit ‘woonzorggebouw’ zal tevens ruimte bieden voor functies binnen de bestemming Maatschappelijke Voorzieningen zoals mogelijk een gezondheidscentrum en een Buurtkamer. Daarna zal op het Oranjepark een diversiteit in woningbouw van start gaan: van sociale woningbouw tot koopwoningen in diverse prijsklassen. In de ruimtelijke visie wordt nadrukkelijk ingegaan op de samenhangende (groene) buitenruimten tussen de gebouwen en de betekenis daarvan voor heel Ermelo. De herontwikkeling biedt daarmee kansen voor het bevorderen van ontmoeting en buurtbetrokkenheid. Inspiratiebron hiervoor vormt het Libenau-principe: een Duits concept waar meergeneratiebuurten en sociale samenhang centraal staan. Maar dan vertaald naar en toegesneden op de Nederlandse en lokale omstandigheden. Alle plannen zijn samengevoegd in een samenhangende, integrale stedenbouwkundige visie op de locatie. Deze visie is tevens nodig het huidige bestemmingsplan te herzien zodat het – naast de huidige maatschappelijke-bestemmingsfunctie – ook een woonfunctie krijgt. www.oranjepark-ermelo.nl