Afdrukken

Ireneschool houdt HoloGym

ERMELO - Gisteren hebben de groepen 7 en 8 van de Ireneschool in Ermelo een HoloGym les gehad. Cindy Satter en haar collega Ralph van der Meer van Breinwave hebben een game ontwikkeld die kinderen laat balanceren, bewegen en gamen tegelijk. Zij maken gebruik van de allermodernste technologie van Microsoft, de HoloLens.

Met de inzet van een mixed-reality-bril werd de gymles een combinatie van apenkooien & 3D Mario. De HoloGym is een spel waarbij je zelf met je lichaam en handen de controller bent. Een HoloLens is een mengeling van Virtual Reality en Augmented Reality. Bij Virtual Reality kom je door het opzetten van een bril volledig in een virtuele wereld terecht. Augmented Reality, vooral bekend van de Pokemon Go-mania, is een methode waar je op het scherm van je telefoon of tablet de werkelijke wereld ziet en er ook virtuele objecten op het scherm worden getoond. De HoloLens is het beste van beide oplossingen, omdat je met de bril niet alleen de echte wereld ziet maar ook de geprojecteerde objecten. 

Bewegen in een jungle

De leerlingen, voorzien van een speciale bril legden een balanceerroute af over banken, kasten en matten, waarbij de virtuele wereld toegevoegd wordt. In deze virtuele wereld kwam de leerling ineens in de jungle terecht. Er waren vogels en lianen, maar ook apen die bananen gooiden. Al deze objecten moesten ze proberen te ontwijken, terwijl ze schatten verzamelden en zo snel mogelijk het parcours moesten afleggen. ,,Bewegen staat hoog op de agenda bij de Ireneschool," vertelt Guido Weick, leerkracht van groep 8. ,,Als je bewegen kunt combineren met gamen heb je toch wel een echte gouden combinatie te pakken. Met de Hololens op verandert een simpel parcours van banken en matten ineens in een spannende tocht door de jungle. Wegduiken voor bananen die door een aap naar je toe gegooid worden, en snel tussen lianen door rennen. Het was een leuke ervaring om dit technologische hoogstandje uit te mogen proberen. En wellicht is dit zelfs de toekomst van de gymles.”

Best moeilijk

Dat de kinderen van groep 7 en 8 het leuk vonden was ’s morgens tijdens de uitleg al duidelijk te merken aan het enthousiasme. Maar het echt doen; op je eigen manier door het parcours gaan, was het leukste aan de gymles.
Jesse (groep 8): ,,Het was echt heel gaaf om in een gewone gymzaal ineens in de jungle te zijn als je de bril op je hoofd zetten. Je moest heel goed om je heen kijken. Het was eigenlijk best wel moeilijk maar heel leuk om in de echte wereld ook de apen en lianen te zien. Dit is leuker dan achter je PlayStation zitten maar balen dat ik niet de hoogste score had.”