Afdrukken

Wonen in plaats van activiteiten

ERMELO – De Leemkuul in wijk West is verleden tijd. Eind 2017 begon de sloop van het wijkcentrum, een gebouw dat veertig jaar dienst heeft gedaan als multifunctioneel centrum. Binnenkort begint de aannemer met de bouw van nieuwe woningen. 

Op 15 april 1976 metselde burgemeester E.P. Veen, samen met architect Warmels de Eerste Steen in de muur van De Leemkuul, het wijkcentrum West. Bij de opening op 5 januari 1977 mochten de bedenkers van de naam, samen met Veen het naambord onthullen. De Leemkuul was Ermelo’s eerste wijkcentrum. De afgelopen veertig jaar werden er veel verschillende activiteiten georganiseerd en hebben pluimvee, honden, vogels, muziekgroepen en -bands, kerkdiensten, koren, gescheiden mensen, kinderen, klaverjassers, biljarters, volksdansers, zangers, bingospelers en wat niet al De Leemkuul bezocht.

Koopwoningen

De laatste jaren werden er steeds minder activiteiten georganiseerd, kwamen er minder bezoekers en werden er ook geen kerkdiensten meer in het gebouw gehouden. Op 30 maart 2017 werd door wethouder Jan van den Bosch de overeenkomst getekend met Hegeman Bouwontwikkeling uit Almelo waarmee de opdracht werd gegeven tot de bouw van een nieuw wijkje op de plek van De Leemkuul. Er zullen 18 koopwoningen worden gebouwd met daarnaast een vrijstaande ontmoetingsruimte die zijn ontworpen door Van Woerkom De Brouwer architecten. In de vergadering van de gemeenteraad van 8 juni stelde de raad het bestemmingsplan vast waarmee de weg vrij kwam voor de ontwikkeling van deze plek.