Afdrukken

NS staakt treinverkeer

ERMELO - Het brandweerkorps Ermelo draaide vanwege de schade aangericht door de zware westerstorm vandaag overuren. ,,Ik heb het in de 25 jaar dat ik meeloop, nog nooit zo heftig meegemaakt als vandaag,” stelt postcommandant Jurjen Bast vanavond.

Hij registreerde vandaag 75 meldingen. ,,Het is nu 18 uur en we hebben nog 15 meldingen openstaan.” Wie met de trein wilde reizen, merkte dat dat vandaag vrijwel onmogelijk was. De storm zorgde volgens ProRail voor veel storing en schade aan het spoor en de bovenleidingen. Als gevolg daarvan heeft de NS besloten het treinverkeer te staken. Maar ook doorgaande wegen werden tijdelijk afgesloten.

Brandweerauto

Zo werden de Drieërweg en de Ericalaan vanmorgen afgesloten. Ook de Putterweg was even niet toegankelijk. ,,Het was gewoon levensgevaarlijk,” meldt Bast. Het brandweerkorps wilde rond elf uur een omgevallen boom wegslepen om de Putterweg vrij te maken voor hulpdiensten. ,,We sleepten de boom met een lier weg, maar om ons heen braken flinke takken af. Daarom besloten we de werkzaamheden te staken en deze locatie te verlaten. Net toen de chauffeur naast de brandweerauto stond, viel een forse boom bovenop de auto.” De nieuwe brandweerauto, wel te verstaan. De Putterweg is vervolgens ook voor verkeer afgesloten. Bast is blij dat er geen persoonlijke ongelukken zijn gebeurd en dat het zich beperkt tot materiële schade.

Blikschade

Het betreft blikschade omdat er bomen op auto’s zijn gevallen. Veel bomen en takken sneuvelden en dat zorgde voor gevaarlijke situaties. ,,Helaas hebben veel mensen wel schade opgelopen aan hun huis of auto,” meldt burgemeester André Baars. Bast weet te melden dat er ook een boom is gevallen op de reeds gehavende dakpannenfabriek aan de Hamburgerweg. De brandweer is vandaag met twee auto’s in de weer geweest. ,,Zo’n twintig medewerkers waren de hele dag in touw,” vertelt de postcommandant. ,,En daarnaast hebben we hulp gehad van de gemeente Ermelo, die nog extra loonwerkers ingehuurd hebben.” Bast is blij met de samenwerking.

Opruimwerkzaamheden

,,De brandweer, de medewerkers van het team wijkservice van de gemeente en extra ingehuurde aannemers hebben met man en macht gewerkt aan de vele meldingen van gevaarlijke situaties. En nog steeds zijn zij bezig,” aldus Baars. ,,De komende dagen zullen nog volop in het teken staan van opruimwerkzaamheden. Voor nu is het ergste voorbij.” Door de storm zijn de bossen levensgevaarlijk. Men wordt dan ook afgeraden het bos in te gaan. Loshangende takken kunnen dan nog uit de bomen vallen.