Afdrukken

Slimme boeren worden gekoppeld aan ontwerpers

ERMELO/ REGIO - Op initiatief van het College van Rijksadviseurs start op 1 maart 2018 de ontwerpprijsvraag Brood en Spelen. Deze landelijke ontwerpprijsvraag roept boeren en ondernemende grondeigenaren op om samen met ontwerpers vernieuwende ideeën en kansen voor het platteland te ontwikkelen.

De provincie Gelderland ondersteunt en faciliteert deze prijsvraag. Zij roepen dan ook Gelderse grondbezitters op om voorstellen en suggesties in te dienen voor 1 juni 2018. ,,Het landelijke gebied verandert snel. We willen slimme boeren en andere ondernemers koppelen aan ontwerpers," meldt gedeputeerde Jan Jacob van Dijk. ,,Door het stimuleren van deze nieuwe samenwerking, hopen we op nieuwe ideeën en kansen. Juist in combinatie met de ontwerpkracht van architecten. We hopen dat deze combinatie goed in kan spelen op de snelle veranderingen op het platteland." De prijswinnende ideeën worden vervolgens geholpen met een startbedrag om het verder uit te werken. ,,Ook met deelname aan deze prijsvraag willen we bijdragen aan een vitaal Gelders platteland. Ik verwacht verrassende ideeën."

Platteland verandert

Het platteland verandert de komende jaren. Denk aan de gevolgen van klimaatverandering, meer ruimte voor water en het duurzaam opwekken van energie. Maar ook door de vergrijzing en afname van de bevolking. Veel boeren stoppen met hun bedrijf omdat ze geen opvolgers hebben of geen toekomst zien. Stallen en schuren komen hierdoor in snel tempo leeg te staan. Het combineren van ondernemerszin, boerenslimheid en ontwerpkracht biedt grote kansen. De prijsvraag biedt grondeigenaren een kans om bij te dragen aan de toekomst van hun bedrijf of leefomgeving, maar ook kansen voor mens en milieu. De prijsvraag Brood en Spelen roept grondeigenaren en ontwerpers op om samen radicale , realistische en realiseerbare voorstellen uit te werken voor die grote opgaven waar het platteland voor staat.

Ideeënprijsvraag

De eerste ronde van Brood en Spelen bestaat uit een ideeënprijsvraag. In deze ronde worden via website en bijeenkomsten ideeën en suggesties gekoppeld aan ontwerpers en andere innovatieve denkers met hun visie op de toekomst van het platteland. Het is de bedoeling dat hun samenwerking leidt tot een projectvoorstel voor een concrete locatie. Uit alle Gelderse inzendingen selecteert de jury maximaal vier inzendingen uit Gelderland.

Uitwerken

De geselecteerde teams krijgen elk een bedrag van €25.000. Daarmee kunnen zij hun plan in de tweede ronde uitwerken. Daarbij krijgen ze ondersteuning van allerlei deskundigen, zoals experts van de Universiteit Wageningen, Kadaster, waterschappen, provincies en diverse gemeenten. Meer informatie over de wedstrijd: https://www.prijsvraagbroodenspelen.nl/