Afdrukken

Veel lege blikjes en plastic flesjes

ERMELO - Meer dan 130.000 Nederlanders gingen met elkaar aan de slag om tijdens de 16e editie van de Landelijke Opschoondag de buurt zwerfafvalvrij te krijgen. In heel het land vonden meer dan 2.500 acties plaats. Ook in Ermelo staken mensen de handen uit de mouwen, hier onder de noemer de Ermelose Afvalopruimdag. Het startsein werd om 9.00 uur gegeven bij Bon Appétit (Proson).

De gemeente had gezorgd voor afvalknijpers, vuilniszakken, veiligheidshesjes, handschoenen en de afvoer van het afval. Jong en oud gingen vanmorgen aan de slag. Ook politici, soms wat moegestreden door de verkiezingen, meldden zich bij de start. Zo gingen leden van Progressief Ermelo aan de slag op de Groevenbeekse Heide en koos BurgerBelangen Ermelo voor Speuld en Strand Horst. ,,Het meeste wat je vindt zijn lege blikjes en plastic flesjes," vertelde Gerard Lam (BBE) na afloop. ,,Dit bevestigt maar weer dat er statiegeld op moet komen." Samen met Luuk van Beek struinde hij de berm bij de A28 af. ,,Natuurlijk vinden we ook wat afval van Mc Donalds, maar dat ligt niet aan het bedrijf. Dat komt door de houding van mensen die zomaar troep van zich af gooien."

Samen opruimen

Samen werken aan een schonere buurt en natuur maakt iedereen meer bewust van zwerfafval en de gevolgen daarvan. Steeds meer mensen raken daarvan doordrongen. Het aantal deelnemers is landelijk dan ook gestegen met 17% ten opzichte van vorig jaar. Opvallende trend dit jaar: steeds meer jongeren doen mee.