Afdrukken

Wachtwoorden cruciaal bij veilig dataverkeer

ERMELO - Vorige week werd er al via verschillende media voor gewaarschuwd, maar inmiddels is het openbaar: meer dan 3 miljoen wachtwoorden van emailaccounts zijn door datalekken bekend geworden. 32 accounts van de gemeente Ermelo en 50 accounts van GGz Centraal zijn bijvoorbeeld opgenomen in de gepubliceerde lijst. Ook Groevenbeek.nl en Uwoon.nl worden hierin benoemd met respectievelijk 31 en 10 accounts.

De gegevens zijn te vinden op gotcha.pw, wel is een deel van de informatie afgeschermd. Het kan gaan om inmiddels verouderde informatie, maar gebleken is dat mensen vaak voor verschillende accounts dezelfde wachtwoorden gebruiken. Daardoor zouden hackers bijvoorbeeld informatie op Facebook of LinkedIn kunnen aanpassen of betalingen kunnen verrichten. De afgelopen jaren zijn er verschillende datalekken in het nieuws gekomen. Deze week werd nog bekend dat Facebook een enorm datalek had waarbij zo’n 90.000 Nederlanders betrokken zijn.

Veilig

Het kan dus zijn dat een deel van de accounts die vermeld staat op gotcha.pw wel een veilig wachtwoord heeft. Toch springen sommige bedrijven en instellingen er met hoge aantallen uit. Zo meldt stjansdal.nl 52 accounts en ook sheerenloo.nl scoort met 221 accounts hoog. Wie zoekt op het Ministerie van Defensie krijgt het maximale aantal van vijfhonderd adressen te zien. Misschien dat ze daar nog iets veiliger met dataverkeer om kunnen gaan.