Afdrukken

‘De Engelen vallen uit de hemel’

ERMELO – 4 Mei, dodenherdenking. Ermelo herdenkt de militaire en burgerslachtoffers op een eenvoudige, maar respectvolle wijze. Voorafgaand aan de Stille Tocht naar het gedenkmonument aan de Horsterweg, is er een bijeenkomst in de Immanuëlkerk.

Chr. Harmonieorkest Crescendo zorgde voor de muzikale begeleiding met muziek van onder andere Thomas Murauer, Cuthbert Howard en Bernhard Zweers. Basisschoolleerling Tygo Bakker mocht nog eens zijn gedicht die hij vorig jaar maakte, voordragen. Indrukwekkend was het verhaal van Sonja Kahn Hoekstra. Ze vertelde haar Joodse levensverhaal. Toen ze twee was moest ze onderduiken en ze overleefde de oorlog. Dertig van haar familieleden kwam niet terug. Zij behoorden tot de ruim honderdduizend vermoorde Joodse Nederlanders. Een indrukwekkend aantal, 80 % van alle Joden in Nederland overleefden de verschrikkingen niet. Kahn Hoekstra werd geadopteerd door haar ‘onderduikouders’ Hoekstra. De vader van moeder Hoekstra, Pieter Vos woonde op Nieuw Groevenbeek in Ermelo. Ze bracht de zomers door in Ermelo in de vakantiewoning Bloeimaand. Ze werd verpleegster en werkte voor het Amerikaanse Rode Kruis en werkte in verschillende Afrikaanse landen. Uiteindelijk emigreerde ze naar Israël, waar ze nu nog woont. Sonja Kahn Hoekstra heeft, uit naam van burgemeester Baars en de gemeente Ermelo, een boom in Israël geplant. Ze overhandigde Baars het certificaat hiervan.

Nooit vergeten

Daarna ging men, onder begeleiding van twee omfloerste trommen, in een Stille Tocht naar het monument aan de Horsterweg. Voorzitter van de Oranjevereniging Jan Urbach las tijdens het Dodenappèl de een aantal namen voor van de 140 Ermeloërs die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Hij noemde Johan George Güttling (23), Hendrikus Gijsbertus Drost (36), Pieter Dubbeldam (39), Gerrit Groteboer (33), Jan Theunissen (22), Gerrit Toes (21), Hendrik van Nieuwenhuizen (22), Richardus Adrianus Formanooij (60) en Alfred Emil Hickel (46) opdat ze nooit vergeten worden. Suus van Geldrop en Roos Westdijk lazen het gedicht voor. Daarna werden door het gemeentebestuur, Oranjevereniging, Amnestie International, KMS, 400 Geneeskundig bataljon, Bond oud stoottroepers en stoottroepers, Amnesty International, basisschool de Cantharel en de bond van Wapenbroeders kransen gelegd.