Afdrukken

'Ik zie de Voedselbank als een spiegel voor de samenleving'

ERMELO/ HARDERWIJK - Vorige week bracht De Voedselbank de cijfers van 2017 naar buiten. In Ermelo is het totaal aantal verstrekte pakketten het sterkst gedaald (579 minder). De gemiddelde verstrekkingsduur bedroeg in 2017 13,2 maanden. Dit is bijna drie maanden korter dan in 2016. Mensen maken dus korter gebruik van de Voedselbank.

,,Anno 2018 ontvangen zo’n 37 huishoudens wekelijks een voedselpakket," vertelt raadslid Alex Kleijnen. ,,Ik herinner me nog goed dat kortgeleden dat nog zowat het dubbele aantal was. In die zin zijn we erop vooruit gegaan. Toch vraag ik me af: Hoe komt het dat er in een welvarend land als het onze, Voedselbanken nodig zijn?" Hij stelt de vraag of de gemeentelijke voorzieningen niet voldoende zijn. ,,Dat kan ik me eerlijk gezegd moeilijk voorstellen. In de acht jaar dat ik nu in de gemeenteraad zit, zijn de budgetten voor minimabeleid en armoedebestrijding flink gestegen. Een aantal jaren geleden gaven we hiervoor nog zo’n 950.000 euro uit. Nu, in 2018, schat ik dat we op jaarbasis 1.3 á 1.4 miljoen euro uitgeven. Dat mag best gezien worden. En dat is dus los gezien van de reguliere bijstandsuitkeringen. Ik denk dat Ermelo aardig voorop loopt qua sociaal beleid."

Regelingen

Kleijnen denkt dat nog niet iedereen op de hoogte is van alle maatschappelijke bijdrageregelingen. ,,Het allerbelangrijkste is natuurlijk om problemen aan de voorkant te voorkomen. Op tijd erbij zijn ! Als de huur, de zorgpremie of andere vaste lasten niet worden betaald, is dat een ernstig signaal." Het hebben van te weinig inkomen geeft stress, zeker als het lang(er) duurt. Mensen staan er mee op en gaan er mee naar bed. Het put uit en men verliest toekomstperspectief. Zeker als er ook schulden zijn. Kleijnen: ,,Daarom ben ik er voorstander van om bij de toegang tot de schuldhulpverlening géén voorwaarden meer vooraf te stellen. Ik weet dat er door de Sociale Dienst (nu Meerinzicht Sociaal) hard aan getrokken wordt om iedere cliënt één vaste klantmanager te geven want dat werkt versnippering van informatie tegen. Persoonlijke nabijheid en mensen echt bij staan, daar gaat het om."

Cijfers

Kleijnen ziet de Voedselbank als een spiegel voor de samenleving waar men af en toe eens in moet kijken. Het aantal adressen van mensen die gebruik maken van de Voedselbank in Ermelo, Harderwijk en Putten is aan het begin en aan het eind van 2017 (169 om 171) nagenoeg gelijk gebleven. Dat wil niet zeggen dat er geen mutaties zijn geweest. In totaal zijn er 154 nieuwe adressen bijgekomen en zijn er 152 vertrokken. Van deze 152 zijn er 55 bij een herintake afgewezen en zijn 56 op eigen initiatief vertrokken. In Ermelo is het totaal aantal verstrekte pakketten in 2017 het sterkst gedaald (579 minder). In Putten was het aantal verstrekte pakketten 230 minder. In Harderwijk is dit ongeveer gelijk gebleven.

Criteria

De Voedselbanken hebben eind vorig jaar besloten om de criteria om in aanmerking te komen voor ondersteuning te verruimen. Daardoor kunnen er in 2018 meer mensen in Ermelo Harderwijk en Putten gebruik maken van de Voedselbank. 
Door de nieuwe berekening wordt er rekening gehouden met meer uitgavenposten dan voorheen. De normbedragen van de voedselbank zijn daarom verhoogd met 7%. Bovendien worden de toelatingsnormen op een andere manier berekend. 

Donaties

De Voedselbank is afhankelijk van giften en subsidies. De gemeente Ermelo betaalt jaarlijks 2000 euro aan de Voedselbank, de gemeente Harderwijk 1500 euro. Het meeste geld komt van particulieren, scholen en kerken. Natuurlijk is de organisatie ook heel blij met een groot aantal organisaties die ervoor zorgen dat de Voedselbank voldoende voorraad heeft. In deze regio is Jumbo actief in het wekelijks doneren van voedsel, naast de Sligro in Putten, waar de Voedselbank wekelijks producten kan halen. Dat betekent dat er o.a. veel zuivelproducten zijn, producten die niet lang houdbaar zijn, dus door de leveranciers al voortijdig uit de winkels worden gehaald. Zo wordt ook een bijdrage geleverd aan het voorkomen van voedselverspilling.