Afdrukken

Opschot berken moet worden verwijderd

ERMELO - De derde Ermelose Natuurwerkdag, op zaterdag 3 november, wordt in samenwerking met de gemeente en de jarige schaapskooi georganiseerd. Vandaag hebben de organisatoren Ronald van Veen en Bea van ’t Hul samen met Ruud van Eijle, voorzitter Stichting Schapedrift en Henk Jan Zwart, bosbeheerder van de gemeente Ermelo, het terrein verkend.

Rondom de kraal, waar de schapen verblijven als ze niet de heide op zijn, dreigt de Ermelose heide dicht te groeien met het opschot van berken. Dit verjaagt onder andere de aanwezige adders en zandhagedissen, deze reptielen geven de voorkeur aan een open heideterrein waar ze graag van de zon genieten. De schapen eten geen berken dus deze moeten handmatig verwijderd worden. ,,Een mooie klus voor de Natuurwerkdag," meldt Bea van 't Hul. Er is werk voor ongeveer 25 vrijwilligers.

Cadeautje

Van ’t Hul en Van Veen zochten dit jaar de samenwerking met de schaapskooi vanwege het 15-jarig bestaan van de Stichting Schapedrift. De heide wordt door de schaapskudde zo ecologisch mogelijk onderhouden. Dit is een gezamenlijke taak van de gemeente en de Stichting Schapedrift. ,,Zie deze Natuurwerkdag dan ook als een verjaardagscadeautje van Ermelose vrijwilligers aan de Schaapskooi,” zo melden Van 't Hul en Van Veen. Zaterdag 3 november van 10-13 uur, opgeven via www.natuurwerkdag.nl en zoekwoord Ermelo.