Afdrukken

Door COVID-19 niet naar Zuid-Europa

ERMELO – Van 17 augustus tot/met 4 september oefenen helikopters van de Koninklijke Luchtmacht op het Beekhuizerzand en zullen daarbij ook over Ermelo en omgeving vliegen. Tijdens deze oefening trainen Chinook- en Cougar transporthelikopters de zogenaamde Brown-outlandingen.

Brown-out is een grote zandwolk die ontstaat door een landende helikopter. Er wordt overdag, vanaf 08.00 uur, maar ook in de avond bij duister geoefend echter nooit later dan tot 23.00 uur. Ook in het weekend wordt er niet geoefend. De aan de oefening deelnemende helikopter vliegen overdag op een minimale vlieghoogte van 100 voet en buiten de daglichtperiode minimaal 300 voet of incidenteel zoveel lager als in verband met het doel van de vlucht noodzakelijk is.

Zuid-Europa

De oefening Brown-out vindt normaal gesproken plaats in Zuid-Europa waar de oefencondities warme en zand/stof optimaal zijn. Door de COVID-maatregelen kunnen de essentiële oefeningen voor helikopterbemanningen op dit moment niet plaatsvinden op de gebruikelijke locaties in het buitenland. Daarom wordt er meer geoefend in eigen land om de vliegers hun vaardigheden en licenties te laten behouden.