Afdrukken

Onderscheiding voor haar ‘onbaatzuchtige’ werk in Ermelo

ERMELO – Vanavond zond Omroep Gelderland het programma Gulden Gelderlander uit. In dit programma, dat wordt gepresenteerd door Jochem van Gelder, reikt de bekende presentator per keer drie nietsvermoedende Gelderlanders de Gulden Gelderlander uit. Journalist Natalie Overkamp was vanavond een van de 24 Gelderlanders die deze eer te beurt viel.

De genomineerden krijgen de titel Gulden Gelderlander en ontvangen daarvoor een speciaal ontworpen vergulde broche. Het valt Jochem van Gelder iedere keer weer op hoe groot de hulpvaardigheid en de bereidwilligheid van Gelderlanders is om zich in te zetten voor een ander. Van Gelder: ,,Het naoberschap in de Achterhoek, de buurtinitiatieven op de Veluwe en Rivierenland, je ziet het overal. Het lijkt in het DNA te zitten van de Gelderlander. Ze zien het als iets vanzelfsprekends, maar dat is het niet. Daarom is de Gulden Gelderlander in het leven geroepen. Voor mensen die zich onbaatzuchtig inzetten voor die ander, maar ook om mensen de gelegenheid te geven uit te spreken hoe verguld ze zijn met iemand uit hun directe omgeving.’’ In het programma is vanavond te zien hoe Jochem van Gelder Natalie Overkamp ontmoet in museum Het Pakhuis waar de nietsvermoedende Natalie Overkamp denkt informatie over de expositie te moeten geven voor een programma van Omroep Gelderland. Als Van Gelder, quasi geïnteresseerd, na enig tijd aangeeft dat hij helemaal niet voor de expositie komt, maar voor haar, is Overkamp volslagen verrast. ,,Je hoeft mij niets meer over jezelf te vertellen,’’ aldus Van Gelder, ,,ik weet er alles al van. Via Roermond, Arnhem en Elspeet naar Ermelo, ik weet het.’’ De verrassing van Overkamp is echt, maar de opnames van de uitreiking van de Gulden Gelderlander werden al op woensdag 9 december gemaakt. Maar…, niemand mocht het weten!

Onbaatzuchtig

In het najaar deed Omroep Gelderland een oproep voor mensen die ‘onbaatzuchtig’ veel voor anderen doen, ‘die zich vol overgave inzetten voor anderen of die er alles aan doen om de samenleving te helpen’. Daarop besloten ondernemer Ruurd Post en Gert Hofsink Natalie te nomineren voor deze onderscheiding en schreven een uitgebreide aanbeveling. ,,Dat was niet zo heel moeilijk, als je ziet wat Natalie allemaal doet,’’ vertelt Post. Vanaf dat moment was het wachten op een reactie. Half november ontvingen ze het verlossende bericht dat Overkamp genomineerd was en de Gulden Gelderlander zou gaan ontvangen. Maar, Overkamp mocht natuurlijk niets weten. Er volgden weken van voorbereiding waarbij vooral Germa Greving, directeur van Het Pakhuis, een cruciale rol zou moeten spelen. De opnamedag was op een woensdag, de ‘Pakhuisdag’ van Overkamp. Er werd besloten dat Germa Greving haar een week voor de opname zou vertellen dat er op woensdag 9 december een cameraploeg van Omroep Gelderland zou komen om een item te maken over de expositie in het museum. En dat Natalie, die erg nauw bij de samenstelling hiervan betrokken was, geïnterviewd zou worden. ,,Wat een leuk initiatief,’’ riep Greving, toen ze er van hoorde. ,,Natuurlijk werk ik hier graag aan mee. Ik regel het wel met Natalie.’’

Expositie

Overkamp vond het dan ook niet vreemd dat op woensdagochtend de cameraploeg het museum binnen kwam wandelen. En ook niet dat Jochem van Gelder, als presentator haar liet vertellen over de expositie. Want daar draait ze haar hand niet voor om. Totdat, hij haar onderbrak en vertelde dat hij helemaal niet voor die expositie hier was, maar voor háár! Overkamp valt niet vaak stil, maar toen uiteraard wel. ,,Ik ga je iets overhandigen, een kleinood, een eerbewijs. Je zou het zelfs een onderscheiding kunnen noemen die door Omroep Gelderland in het leven is geroepen om mensen te bedanken voor het onbaatzuchtige en onvoorwaardelijke werk voor anderen,’’ legt Van Gelder aan Overkamp uit. ,,En jij hebt, zoals ik heb gehoord, heel veel gedaan voor Ermelo en vooral ook voor de ondernemers van Ermelo. En daarnaast nog een heleboel andere dingen, maar dat is teveel om op te noemen. En dat bij elkaar maakt dat ik hier een kleinood heb, een klein gebaar maar wel gemeend. Ik mag hierbij jou nu benoemen tot Gulden Gelderlander.’’ Daarbij overhandigde Van Gelder Overkamp een vergulde broche, want opspelden is er in deze coronatijd niet bij. Verbaasd reageerde Natalie Overkamp: ,,Cool!’’ Van Gelder: ,,Deze onderscheiding is voor al het werk voor Ermelo. Je staat altijd ‘aan’ heb ik begrepen, want je bent maar bezig met mensen en om die met elkaar te verbinden en zo ondernemers te helpen. Het wordt enorm gewaardeerd want er zijn meerdere mensen die jou hebben voorgedragen.’’ ,,Maar, ik doe het niet alleen, hè?’’ reageert Overkamp. ,,Nee, dat klopt, maar jij bent wel degene die vaak het initiatief neemt,’’ aldus Van Gelder. ,,En dat doe je goed, en vooral: blíjf dat doen!’’ ,,Dank je, ik ben er echt verguld mee,’’ aldus de decoranda.