Afdrukken

Wethouder kiest voor milieueffectrapportage

ERMELO - Volgende week zou de raad het bestemmingsplan Strand Horst vaststellen, maar tot grote teleurstelling van de initiatiefnemers is dit van de agenda gehaald. Wethouder Jan van Eijsden heeft, na uitgebreid advies in te winnen, besloten een milieueffectrapportage (m.e.r.) te laten uitvoeren. Dit kan een vertraging opleveren van zes tot negen maanden.

Vastgoedondernemer Bert van den Brink: ,,Het is erg teleurstellend. We zijn al ruim zes jaar bezig met plannen ontwikkelen op deze locatie. Ontwikkelingen waarmee we Ermelo op de kaart willen zetten en wat kan zorgen voor veel werkgelegenheid.” Van den Brink, die op Strand Horst een hotel en een evenementenhal wil bouwen is sceptisch. ,,Gelukkig loopt voor ons alles niet zoals hier in ons eigen dorp.” In het complete plan is ook de ontwikkeling van het natuurgebied Het Groene Kruispunt opgenomen. Het gaat om het gebied tussen de grens met de gemeente Putten en de Pitch en Putt. Langs de kustlijn is een rustgebied van honderd meter opgenomen. Ook is de aanleg van een faunapassage onder rijksweg A28 in het plan opgenomen.

Gedupeerd

Het ontwerp bestemmingsplan Strand Horst heeft eind vorig jaar ter inzage gelegen. Een aantal zienswijzen heeft geleid tot een aangevulde Voortoets Wet Natuurbescherming. De conclusies uit deze toets gaven aanleiding voor de gemeente om zich opnieuw te oriënteren op de milieueffecten van het voorgelegde bestemmingplan. De gemeente gaat nu eerst aan de slag met de voorbereiding en het opstarten van de genoemde m.e.r.-procedure. Dit onderzoek leek niet nodig te zijn, maar na kritiek van natuurorganisaties en om juridische procedures te voorkomen heeft de gemeente op het laatste moment toch besloten zo'n onderzoek te laten doen. Die keuze leidt niet alleen tot teleurstelling, ook is er verontwaardiging. ,,Er is ons te weinig openheid van zaken gegeven,” stelt Ernst Smink, eigenaar van Bellini’s Pizza en Pasta. Ook Johnnie Cai van de Wok Inn deelt deze mening. ,,Wij als bestaande ondernemers waren verheugd op het feit dat op 1 februari eindelijk het bestemmingsplan vastgesteld zou worden, tot we ineens twee weken van te voren te horen dat er wederom uitstel is.” Zij voelen zich gedupeerd door het proces. ,,Niet alleen qua tijd en energie, maar ook qua kosten.”

Splitsen

De horecaeigenaren roepen de raad op het bestemmingsplan te splitsen. ,,Als er geen ontwikkellocatie was geweest met een hotel en een evenementenhal waren wij nu al klaar geweest met het bestemmingsplan.” Van den Brink wijst vooral naar de gemeente. ,,Bij een verandering van een bestemming horen meerdere onderzoeken om zaken te onderbouwen en slechte invloed voor de omgeving te voorkomen. Als deze niet compleet zijn, loop je de kans dat bij bezwaren de rechter aangeeft dat je niet volledig genoeg bent en dan de bezwaarmaker in het gelijk stelt. De gemeente heeft ervoor gekozen om het bestemmingsplan in totaliteit in procedure te brengen. Dan tellen ook alle facetten mee.” Maar dat had volgens de vastgoedondernemer sneller gekund. ,,Als je alle onderzoeken tegelijk in gang zet, kan dat binnen 3 tot 6 maanden. Doe je alles na elkaar, dan ben je na 6 jaar nog niet klaar.” Van den Brink vindt het jammer dat collega-ondernemers naar het hotel en de evenementenhal wijzen. ,,Dat de hal nu de schuld krijgt, is volgens mij uit de lucht gegrepen. Op dezelfde strook grond vinden namelijk allerlei evenementen plaats.”

Groen licht

Was de wethouder eind vorig jaar nog positief gestemd met een goedgekeurd bestemmingsplan in het vooruitzicht, inmiddels weet Van Eijsden dat hij dit project als wethouder niet gaat afronden. Hij betreurt de vertraging, maar neemt het zekere voor het onzekere. Daarom richten de uitbaters van de horeca op Strand Horst hun pijlen op de raad. Volgens hen zijn er geen bezwaren op hun uitbreiding. De ondernemers zitten al in verstedelijkt gebied en vragen daarom om een splitsing van plannen. Zij hopen alsnog op een spoedig groen licht.