Afdrukken

Veel politici, weinig ondernemers

ERMELO - Gisteravond stonden zeven lijsttrekkers tegenover elkaar tijdens het Lijsttrekkersdebat van de bedrijvenkring in theater De Dialoog. De Ermelose politici gingen met elkaar en met de ondernemers in debat over een aantal actuele thema's. Het publiek kon 'live' meestemmen via de mobiele telefoon.

,,Een grote opkomst,’’ aldus debatleider Arnoud Leerling, ,,dat zie ik nog wel eens anders.” Maar die opkomst was toch enigszins gekleurd. Als de lijsttrekkers en hun politieke collega's niet werden meegeteld, bleven er nog maximaal dertig geïnteresseerden over. Heimen van Diest, voorzitter van de BKE, opende de avond namens de BedrijvenKring Ermelo. Deze was de initiatiefnemer van deze avond, maar ook leden van de Jonge Ondernemers Ermelo en de leden van Ondernemers Vereniging Ermelo waren uitgenodigd. Arnoud Leerling leidde de avond met vlotte hand, actief en met kennis van lokale zaken. De lijsttrekkers lieten zich van hun goede kant zien, ook letterlijk gezien de vlotte, nieuwe outfit die een aantal droeg. Ze mochten per stelling pitchen en daarna per wisselend duo reageren op de stellingen. Per tweetal, in wisselende samenstelling bestegen de politici de 'arena', die in het midden van de theaterzaal was opgesteld. Het publiek, wat rondom het podium zat, werd regelmatig gevraagd om te reageren. De stellingen hadden betrekking op Kerkdennen - overigens was er geen enkele ondernemer van Kerkdennen aanwezig - , de Onroerend Zaakbelasting die in Ermelo zo'n 30% hoger ligt dan in de omliggende gemeenten, vliegveld Lelystad, duurzaamheid en winkelleegstand. Leo van der Velden stelde dat dit niet groter gemaakt moet worden, immers op de meeste winkelpanden zit ook woonbestemming en vaak ook een andere bestemming, bijvoorbeeld een pensionbestemming. ,,Waarom wordt daar geen gebruik van gemaakt en blijft de winkel gewoon leeg?'', vroeg hij zich af.

Kerkgang

Uiteraard kwam ook de zondagsrust ter sprake. Folkje Spoelstra van Christen Unie Ermelo sprak zich hier duidelijk over uit; de zondag is voor het gezin, ontspanning en kerkbezoek. Daar past geen winkelopening bij. Da Leerling haar uitdaagde door aan te geven dat gebleken is dat door het open zijn op zondag de omzet wordt verhoogd, liet haar niet van haar 'geloof' afvallen: het is een principekwestie. Ook ondernemer Hammie van Heukelem van Moda Dona e Si onderschreef de vrije zondag. Dit punt moet overigens in Ermelo niet al te groot worden gemaakt aangezien dit bij de Ermelose ondernemers eigenlijk geen issue is. Jean Paul Hendriks van Hendriks Tenten gaf aan dat hij, in hun branche, eigenlijk wel op zondag open zou moeten. ,,Maar dan wel op de zondagen die wij zelf bepalen,'' sprak de ondernemer. ,,In Harderwijk, een paar honderd meter verderop, kan het wel en ook op campings zijn de supermarkten open. De wereld is aan het veranderen, en daar moeten we in mee.'' Herma van der Weide stelde dat wat haar partij betreft de ondernemers zelf de keuze wel mogen en kunnen maken. ,,Daar moeten wij als politiek niet voor gaan beslissen.''

Debater

Aan het eind van de avond, die overigens tam en met weinig vuur verliep, mochten de aanwezigen stemmen voor de beste debater. De jonge CDA-fractieleider Sarath Hamstra kreeg de meeste stemmen en won dit debat overtuigend. Leo van der Velden en Herma werden respectievelijk tweede en derde. De netwerkborrel, na afloop van het debat, was voor velen een prettige afsluiting van het programma.