Afdrukken

Vliek Tweewielers zet klant in de bloemen

ERMELO – Honderdduizend kilometer op de teller is veelal een uitspraak die hoort bij een auto. En daar raakt niemand tegenwoordig van onder de indruk. Dat is anders als het de fiets is die zoveel toeren gemaakt heeft.

Vervend fietser Sietse van der Haar, trouwe klant van Vliek Tweewielers, bracht daarom vorige week een taart naar de zaak. Van der Haar rijdt al jaren op een Koga en met veel plezier. ,,Ik fiets heel veel, ook omdat ik niet thuis wil blijven zitten,” vertelt de sportieve zeventiger. Fietsen is zijn lust en zijn leven. Twee jaar geleden adviseerde Vliek om een beltdrive (riem) op zijn fiets te leggen. Deze riemaandrijving verving de ketting. ,,Sindsdien is het alsof het vanzelf gaat,“ lacht van der Haar.

Cruciaal

De riem is ook cruciaal in dit verhaal, want met een traditionele fietsketting is het volgens Berend Vliek onmogelijk om zoveel kilometer te maken met een fiets. Een belt drive gaat gemiddeld vier keer zo lang mee als een ketting. Het gevoel van Van der Haar dat hij vanzelf gaat, wordt door technici onderschreven. Een riem biedt minder weerstand dan een traditionele ketting. Trappen gaat daardoor een stuk soepeler. Daarnaast is een riem lichter dan een ketting. Daardoor ga je automatisch harder. Sietse van der Haar reed zo in twee jaar tijd vijftigduizend kilometer. ,,En ik kom over vijftigduizend kilometer terug,” aldus de fanatieke fietser.