Afdrukken

Hulpverleners moeten hun werk kunnen doen

ERMELO – Hulpverleners moeten natuurlijk gewoon hun werk kunnen doen. Daar is iedereen het over eens. Als reactie op het steekincident afgelopen zaterdag en de agressie tegen de politie melden politici zich vandaag bij het college van B&W.

,,Een steekincident is al triest genoeg, maar dat vervolgens ook de hulpdiensten worden belemmerd in hun werk maakt de maat vol!” stelt Erik van der Weide namens het CDA. ,,Mensen die een publieke taak uitvoeren, of dat nou professioneel of vrijwillig is, moeten altijd en overal met respect behandeld worden.” Ook Leo van der Velden (SGP) pleit voor harde aanpak en controle op naleving van de wet. ,,En dan bedoelen we inclusief de aanpak van drugsbezit en handel.”

Afzetlint

Het onderwerp leeft. Ook tijdens de opening van het nieuwe politiesteunpunt werd gerefereerd aan wat er zondagmorgen vroeg in Ermelo is gebeurd. ,,Als wij een afzetlint spannen om een plaats delict af te zetten, dan moeten omstanders daar achter blijven,” zei Bob Joop van der Woude, teamchef van de politie. Eén van de betrokken politieagenten meldde op Facebook: ‘Waar ik dan simpelweg niet bij kan is dat mensen doodleuk onder dat lint door gaan en het plaats delict oplopen! Wat mij nog veel meer verbaast, is dat mensen dan ook nog schofterig reageren als men verzocht wordt om weer terug te gaan. Het woord kanker voert wederom de boven toon en je wordt voor rotte vis uitgemaakt. Tenenkrommend gedrag en op een gegeven moment is de maat vol.’ Dat het politieteam in de nacht van zaterdag op zondag gebruik moest maken van wapenstokken en geweld was het uiteindelijke gevolg. Het team kreeg vanmiddag ook steun van burgemeester André Baars met de woorden: ,,Als het nodig is, mag je voor mij een klap uitdelen. Wie niet horen wil, moet maar voelen.”

Misdaadcijfers

Volgens Van der Velden is het tijd om de hoge misdaadcijfers in Ermelo serieus te nemen. ,, Tot op heden doet het Ermelose college van B&W daar veel te luchtig over,” stelt de SGP-fractievoorzitter. Van der Weide van het CDA voegt eraan toe: ,,Overigens zijn de gemeente en politie niet de enige verantwoordelijken als het gaat om het tegengaan van agressie en geweld. En uiteindelijk wil iedereen een leuke stapavond.” Het college heeft schriftelijke vragen gekregen van het CDA of er sprake is van een toename van geweld rondom het Ermelose uitgaansleven. De SGP pleit voor cameratoezicht op toegangswegen en in het centrum. Wat het CDA betreft moet iedereen - gemeente, politie, horeca, maar ook het uitgaanspubliek zelf - zijn verantwoordelijkheid pakken om een zo veilig mogelijke omgeving te creëren. ,,En mocht er dan onverhoopt toch iets gebeuren, dan is het zaak om de hulpdiensten ruimbaan te geven voor het werk dat zij doen zodat zij direct hulp kunnen verlenen.” Van der Weide sluit daarom zijn reactie graag af met een quote uit een bekende reclame: ‘Handen af van onze hulpverleners!’