Afdrukken

Politici willen leven lang leren

ERMELO – De Dialoog zat woensdagavond tijdens het politieke debat vol. Niet alleen de  politici waren aan het woord, ook het publiek mocht veel vragen stellen. Zorg voor ouderen kwam als thema meermalen terug. Jan Bolt, huisarts in ruste, maakte zijn standpunt duidelijk: ,,Het afschaffen van verzorgingshuizen is de grootste misser.”

De aanwezige politici waren dit met hem eens. ,,We moeten terug naar de menselijke maat,” reageerde Niels van de Berge (GroenLinks). Mona Keijzer (CDA), Chris Stoffer (SGP), Malik Azmani (VVD), Niels van de Berge (GroenLinks), Frank Futselaar (SP), John Kerstens (PVDA) en Jet Weigand-Timmer gingen met elkaar in debat. De laatste was overigens op het laatste moment ingevlogen om Carla Dik-Faber te vervangen. Henk Hagoort, voorzitter raad van bestuur Windesheim mocht zijn stelling nemen en deed dit met cijfers. ,,Op het MBO wordt 42 procent opgeleid voor een beroep dat over een aantal jaren niet meer bestaat, voor het HBO is dat 20 procent.”

Leven lang leren

Daaruit kwam de discussie over een ‘Leven lang leren’, iets wat ook tijdens de verkiezingsstrijd een rol speelt. Waar partijen zich vinden in het feit dat mensen zich moeten blijven ontwikkelen, zit het verschil in voor wie er doorbetaald moet worden en wie dit ook zelf kan betalen. In elk geval moet dit mensen bereiken van wie het werk onder druk staat en die nu weinig mogelijkheden hebben om zich verder te scholen. Verschillende partijen pleiten ook voor een terugkeer van de basisbeurs. De politici realiseren zich dat men met het leenstelsel studenten opzadelt met enorme studieschulden welke het onderwijs niet bepaald toegankelijker maken.

Thuiszorg

Ymo Vellenga, voorzitter cliëntenraad Zorggroep Noordwest Veluwe, maakt zich hard voor de problematiek in de thuiszorg waar zoveel mensen afhankelijk van zijn. ,,De thuiszorg is het hardst getroffen door de veranderingen in de zorg.” Futselaar en Azmani willen hier in elk geval mee instemmen. Alle partijen hebben hier ook geld voor vrijgemaakt. Ouderen zijn geen zorg, het zijn onze ouders die voor ons hebben gezorgd,” stelde Azmani. ,,We willen dat mensen langer thuis wonen. Mensen willen ook langer thuis wonen, maar dan moet je wel in de zorg investeren,” zei Weigand.