Afdrukken

Ermelo's college wil belasting verhogen 

ERMELO - De afgelopen jaren is er voor miljoenen omgebogen en bezuinigd. Hierdoor is alle vet van de botten, terwijl er tegelijkertijd veel nieuw beleid naar de gemeente is toegekomen. Daarom stelt het college van burgemeester en wethouders in Ermelo een belastingverhoging met ingang van volgend jaar voor.

Als de raad het goedkeurt, zal er gedurende vier jaar een lastenverzwaring van 2,15% worden doorgevoerd. Dit is nodig om grote investeringsprojecten te realiseren, projecten die leiden tot een kwalitatieve verbetering van het voorzieningenniveau voor de komende veertig jaar. Daarnaast biedt het structureel ruimte voor nieuwe toekomstplannen. In het najaar van 2016 maakte het college ‘een pas op de plaats’ omdat de ambities groter waren dan begroot was. Met name de besluitvorming van nieuwbouw ten opzichte van renovatie van Calluna speelde een grote rol vanwege de grote investeringsvraag.

Huis van Bestuur en Cultuur

Daarnaast is het Huis van Bestuur en Cultuur een groot project binnen de ambities van de gemeente. Op dit moment is er nog onvoldoende duidelijkheid over een exacte begroting hiervan, omdat de inhoudelijke wensen nog niet volledig uitgekristalliseerd zijn. Er wordt veel gesproken over wie er een rol zou kunnen spelen in de nieuwe accommodatie. Het moet een bruisend, eigentijds centrum worden voor uiteenlopende activiteiten op het gebied van welzijn, cultuur en informatie voor alle inwoners van Ermelo. Beoogde participanten zijn onder andere de bibliotheek, stichting welzijn, de volksuniversiteit, het streekarchief, cultuurkust, het theater en de gemeente. Er zijn in de voorbereiding van dit project al meerdere stappen gezet op het gebied van accommodatiebeleid. Te denken valt aan de verhuizing van de bibliotheek, de verplaatsing van de volksuniversiteit Vuvera en de sloop van wijkgebouw De Leemkuul. Het college heeft extra budgettaire ruimte gereserveerd om verder met het project aan de slag te kunnen. Het financiële plan dat nu op tafel ligt, geeft ruimte aan de keuzes voor de diverse projecten; echter alle keuzes zullen nog wel inhoudelijk moeten worden uitgewerkt. Daarnaast zal er, om dit voorzieningenniveau te kunnen realiseren, dus een lastenverhoging doorgevoerd moeten worden. Dit is voor het eerst sinds lange tijd, maar staat haaks op datgene wat de coalitiepartijen in 2014 in hun verkiezingsprogramma hadden staan.