Afdrukken

Stemmen tellen is nachtwerk

ERMELO/ REGIO – De meeste gemeenten willen zo snel mogelijk over gaan op digitaal stemmen. Dat bleek uit een onderzoek, gedaan door de NOS. Ook de gemeente Ermelo kiest voor een stemcomputer of stemprinter, mits deze natuurlijk veilig is.

,,Met de laatste verkiezingen, op 15 maart, zijn mensen op het gemeentehuis in Ermelo tot ongeveer 2.30 uur ’s nachts bezig geweest met het tellen van de stemmen,” vertelt persvoorlichter Sjef Oerlemans. ,,De volgende dag moest de zaak nog administratief worden afgewikkeld.” Uit het NOS onderzoek bleek dat de meeste gemeenten zich ergeren aan de procedures, maar ook aan de kosten. De huidige wijze van stemmen kost ongeveer 1 euro per inwoner. Wanneer personeelskosten worden doorberekend, komt het op 2,50 tot 3 euro.

Stemgeheim

Tien jaar geleden werd er nog tijdens de Provinciale Statenverkiezing gestemd met de stemcomputer. Toch bleek toen het stemgeheim niet gegarandeerd waardoor men terug ging naar de stembiljetten en het rode potlood. Een betrouwbaar systeem is er nog niet gevonden en dat lijkt vreemd omdat tegenwoordig bijna alles digitaal kan. Volgens demissionair minister Plasterk van Binnenlandse Zaken is elektronisch stemmen nog te kwetsbaar en te duur.