Afdrukken

Vertrouwenscommissie inventariseert

ERMELO - Op 16 december 2017 loopt de ambtstermijn van burgemeester André Baars af. Commissaris van de Koning van de provincie Gelderland Clemens Cornielje heeft bij brief van 18 april jongstleden de gemeenteraad hierover geïnformeerd en verzocht de herbenoemingsprocedure te starten.
De gemeenteraad heeft gisteren de eerste stap hiertoe gezet door de benoeming van een vertrouwenscommissie.

Om hierover een goed oordeel te kunnen vormen voert de vertrouwenscommissie verschillende gesprekken met zogenaamde ‘informatiebronnen’. De fractievoorzitters hebben vorige maand hierover overleg gehad en hebben als informatiebronnen voorgesteld: alle fracties, de wethouders, de gemeentesecretaris, de griffier, de teamchef van de politie basisteam Veluwe-West en de Ondernemingsraad. De commissie staat onder leiding van Sarath Hamstra (CDA) met als plaatsvervangend voorzitter Wouter Vogelsang (BurgerBelangen Ermelo). Daarnaast maken Alex Kleijnen (Progressief Ermelo), Folkje Spoelstra (ChristenUnie), Désirée Meijsen (VVD) en Leo van der Velde (SGP) deel uit van de commissie.

Herbenoeming

Uiteindelijk komt er een herbenoemingsgesprek met de burgemeester. En daarna gaat het verslag van bevindingen met de concept aanbeveling naar de raad. Tijdens een besloten raadsvergadering kan de vertrouwenscommissie door de raad bevraagd worden over het verslag en de concept aanbeveling. De raad neemt vervolgens een besluit over de aanbeveling. Deze aanbeveling wordt, door tussenkomst van de Commissaris van de Koning, aangeboden aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De Minister volgt in zijn voordracht aan de Koning in beginsel de aanbeveling van de gemeenteraad. Na ondertekening van het Koninklijk besluit door de Koning en contrasignering door de Minister van BZK is de herbenoeming definitief. De laatste formele stap is het afnemen van de eed of belofte door de Commissaris van de Koning. De burgemeester kan dan opnieuw benoemd worden voor een periode van zes jaar.