Afdrukken

Museum betaalt veel te hoge huur

ERMELO - Terwijl het museum tijdens de zomervakantie topdagen draait, spreekt het college zich uit over een bezuinigingsslag op Het Pakhuis. Hoeveel dit precies zal zijn weet het bestuur van Het Pakhuis nog niet want de bedragen die voorbij zijn gekomen lopen zeer uiteen. Tegelijkertijd is er een legaat en een correctie op de legitieme huurprijs boven tafel gekomen. Zaken die wellicht juridisch uitgezocht moeten worden.

Er is de afgelopen jaren veel gesproken over bezuinigingen op het Ermelose museum. Dit lijkt met ingang van 2018 in te gaan. Om hier de juiste beslissing in te nemen, heeft de gemeente een extern bureau ingehuurd voor een herijkingstraject. Wat is het resultaat van deze herijking? In de nieuwe afspraken vraagt de gemeente het museum om zijn bijdrage aan de Ermelose samenleving in beeld te brengen en het maatschappelijk effect van zijn werk aan te tonen. De hoofdtaak van het museum is het verzamelen, beheren en exposeren van de natuur- en cultuurhistorische, geologische en archeologische collectie in opdracht van en namens de gemeente. Maar vooral het maatschappelijk effect hiervan moet meetbaar worden.

Tegen verwachting in

Een positief rapport. ,,Het is dan ook zeer tegen de verwachtingen in, hoewel niet onverwachts, dat B&W bezuinigingen voorstellen,” meldt voorzitter van Het Pakhuis Gerard Geijtenbeek. ,,Als bestuur wachten we op de precieze uitkomsten en de invulling van deze bezuinigingen. Al deze processen lopen, er is officieel nog geen afronding.” Er is vaak gesproken over een ‘exorbitante’ subsidie. Echter, deze was gekoppeld aan de te hoge huur van het pand. Nu kan dit worden verlaagd waarmee ook de subsidie verlaagd wordt. ,,Dat is prima,” zegt Geijtenbeek. ,,De te hoge huur, die weliswaar ten goede kwam aan de gemeente, heeft het imago van een goedlopend museum geschaad.” Subsidies waren daardoor niet transparant. Wethouder Laurens Klappe: ,,Wat het college betreft, willen we een nieuwe zakelijke relatie met Het Pakhuis. Daarbij ontvlechten we een aantal zaken en maken we nieuwe afspraken. Zo gaat de huur € 18.000,- omlaag, wordt de depotfunctie niet meer in rekening gebracht en wordt de inventaris overgedragen aan het Pakhuis waardoor er geen huur meer betaald voor hoeft te worden.” De gemeente heeft haar collectie (Oudheidkamer) in het depot van het museum in opslag gedaan. Het Pakhuis kreeg hiervoor jaarlijks een rekening van de gemeente. ,,Zo was de situatie inderdaad,” weet voorzitter Geijtenbeek. ,,Normaal betaal je voor opslag, maar hier was de situatie omgekeerd.” Het ging hierbij om een bedrag van € 14.346,- per jaar.

Wegstrepen

Naast het feit dat dit bedrag wordt weggestreept tegen een zelfde hoeveelheid subsidie, hangt er nog een enorme bezuiniging boven het museum. ,,Dit loopt op tot zo’n 75.000,- euro in 2022,” meldt de nieuwe museumdirecteur Germa Greving. Zij zal woensdagavond tijdens de commissievergadering dan ook inspreken. ,,Natuurlijk kijken we creatief naar andere mogelijkheden om de financiering rond te krijgen, maar dit soort bedragen zijn ronduit onmogelijk. De netto bezuiniging begint met € 5.000,- in 2018 en loopt trapsgewijs op. ,,We verwachten meer 'cultureel ondernemerschap' van Het Pakhuis,” stelt de wethouder. ,,Door de ontvlechting krijgt het museum hier meer ruimte voor.” Hoe dan? vragen de museummedewerkers zich af. Om zo’n financieel gat te dichten, zullen er enorme inkomsten moeten komen en dat is in de museumwereld ingewikkeld. Een aantal raadsleden stelt hiermee dan ook de museumregistratie en de museumfunctie ter discussie. Moet Het Pakhuis dan een zakencentrum worden voor activiteiten? ,,Van de verhuur van het museum moet niet al te veel worden verwacht,” vertelt Geijtenbeek. ,,Nu verhuren we ook de ruimte voor bijeenkomsten van allerlei aan de doelstellingen van het museum verwante organisaties. Dat zou wellicht iets verhoogd kunnen worden, maar daarna kom je in een markt van kerkzalen en horeca-ondernemingen. Daarnaast zijn we inderdaad in de eerste plaats een museum met taken om een collectie te beheren, daar passen bepaalde activiteiten niet bij.” Wat de voorzitter betreft zit het cultureel ondernemerschap veel meer in partners zoeken bij tentoonstellingen en evenementen. ,,Dat gebeurd nu ook al, maar je ziet dat naarmate de tentoonstellingen groter en professioneler worden, er ook meer subsidies van andere partijen en fondsen wordt ontvangen.”

Legaat

De conclusie van dit rapport is dat Het Pakhuis bijdraagt aan de lokale economie. Het museum is een toeristische trekpleister voor Ermelo en het kan worden ingezet als promotiemiddel om Ermelo meer bekendheid te geven. Toeristen bepalen hun bestemming op basis van de aanwezigheid van meerdere mogelijkheden om de tijd plezierig door te brengen, bij goed weer en bij slecht weer, in de open lucht en binnen. Naast voldoende winkelvoorzieningen en horeca letten zij daarbij op de aanwezigheid van andere attracties. Een laagdrempelig museum met activiteiten voor alle leeftijden is zo’n attractie. Eén van de grondleggers van het museum, Abraham van Sprang, heeft in zijn testament bepaald dat een deel van zijn nalatenschap, een bedrag van € 146.756,35, moet worden besteed aan de vormgeving en inrichting van de vaste presentatie en de practicumruimte in Het Pakhuis. Voorts heeft Van Sprang bepaald dat de gemeente Ermelo deze nalatenschap, die ten goede komt aan het museum, zal beheren. Met de executeur van de heer Van Sprang heeft de gemeente in 2010 hiertoe een overeenkomst gesloten. De vraag is nu hoe dit geld is ingezet en of er wellicht nog geld over is. Hierover tast het bestuur van Het Pakhuis tot op heden in het duister. Een en ander zal worden besproken tijdens de commissievergadering aanstaande woensdag.