Afdrukken

Vier broers fluiten vier verschillende wedstrijden

ERMELO – Voor DVS’33 Ermelo is Van Leeuwen een bekende naam. Al vele jaren lopen de Van Leeuwens in en uit aan de Sportlaan. Dat wás zo en is nog steeds zo. Op zaterdag 6 november vind er een unieke gebeurtenis plaats op het Geelzwarte Sportpark. Exact om 14:30 uur gaan er vier voetbalwedstrijden van start en deze vier duels zullen gefloten gaan worden door vier scheidsrechters Van Leeuwen!

Sterreporter van DVS'33, Aad van Schaik schreef op de DVS-site op de voor hem zo karakteristieke wijze een uitgebreid artikel over deze ludieke actie. Een reden te meer om dit verder uit te diepen. De actie is het initiatief van Dick van Leeuwen, scheidsrechtercoördinator lagere senioren bij DVS’33 Ermelo. Het aantal scheidsrechters loopt terug, want wie wil er nu minstens twintig keer per wedstrijd allerlei verwijten en verwensingen naar z’n hoofd krijgen? Maar, het fluiten van wedstrijden is ook leuk en dat willen de Van Leeuwens zaterdag laten zien. Dick is helemaal gek van fluiten en vind het geweldig om een wedstrijd, hoe moeilijk ook, in goede banen te leiden. Maar waar komt dit vandaan? Een rondje langs de familie geeft meer duidelijkheid. De legendarische topscoorder in de geschiedenis van de Geelzwarten is ome Wim van Leeuwen. Hij is op latere leeftijd gaan fluiten, en deed dat met veel overtuiging. Karakteristiek was dat hij floot voor een overtreding en al naar voren liep, om aan te geven: geen discussie, bal nemen en verder gaan. Bij de vier broers zie je dit trekje ook.

Missie

Cor van Leeuwen is al even legendarisch op de Sportlaan als zijn broer Wim. Cor werd op latere leeftijd leider van de teams waarin zijn kinderen speelden: Cor had namelijk vier zonen die voetbalden (jawel: Nico, Cor, Dick en Wim), maar met zijn vrouw Adri ook nog eens vier meiden die voetbalden op DVS’33. Niet iedereen was altijd even goed en zo werd hij dé leider op DVS die zich hard maakte voor goede randvoorwaarden voor de mindere teams. Beroemd was het team wat hij jaren leidde met de titel De FC Stijgende lijn. Ze verloren doorgaans met 10-0 maar de sfeer was beter dan welk team ook op DVS’33. Zoon Dick van Leeuwen heeft die missie van zijn vader Cor overgenomen. Dick vindt het daarnaast eveneens belangrijk dat er ook goede scheidsrechters zijn en heeft de handschoen jaren geleden opgepakt om te zorgen voor scheidsrechters, elke week weer. Daarnaast fluit hij zelf zeker één wedstrijd per week, maar bij een tekort- en dat is regelmatig - vaak zelfs twee wedstrijden per week. Dick fluit hoe hij is. Hij wil niemand teleurstellen en eigenlijk iedereen te vriend houden, maar weet het met beide partijen zo altijd glad te strijken dat iedereen blij het veld af gaat. Dat is zijn drijfveer.

Matsen

Jaren geleden zat Dick van Leeuwen zo in nood dat hij zijn broer Nico belde. Nico van Leeuwen: ,,Ik was in de tuin aan het werk en de vraag was: kan je over 10 minuten de oudjes van DVS fluiten. Poeh…nou…ik mats je….. ’’ Nico woont op de Bothastraat dus hij was er zo. ,,De wedstrijd was lastig. Allemaal veteranen die niet meer konden voetballen, maar in hun hoofd wel dachten het spelletje nog te kunnen.’’ Maar Nico hield het in de hand en bleef vaker invallen hoewel hardlopen en schrijven voor de sportredactie van De Stentor meer zijn ding is. Ook broer Cor werd gestrikt. Cor is een mountainbiker en gaat meestal op zaterdag met de fiets het bos in. Maar bij nood kan Dick op hem terugvallen. Met dezelfde stijl, heeft hij het bijna nooit lastig. Mocht het wel eens lastig worden dan heeft hij een gevleugelde uitspraak: ,,Nog één keer gezeik en ik ga lekker mountainbiken.’’ Dat helpt meestal direct.

Veld 2, 3, 4 en 5

Wim van Leeuwen is de jongste van de acht kinderen van Cor en Adri van Leeuwen. Hij woont in Winkel en is door zijn zoon Daan op voetbal terecht gekomen. Wanneer je in Winkel iets gaat doen met voetbal, ben je in tweeweken gepromoveerd tot leider. Nog weer een week later ben je zomaar trainer. En voetbalt je zoon niet meer, dan moet je fluiten. Wim fluit alleen dames en jeugd. Hij vindt het gezeur van de senioren niet leuk en dus fluit hij die ook niet. Dick heeft vorig jaar al geprobeerd de vier broers op één tijdstip te laten fluiten, maar door corona werd dat afgelast. Maar, zaterdag is dé dag. Dan staan de vier broers naast elkaar een wedstrijd te fluiten. Wim van Leeuwen fluit om 14:30 uur het duel DVS'33 Ermelo VR 3 - VSCO '61 VR 2 op veld 2. Cor van Leeuwen fluit het duel DVS'33 Ermelo 8 - SDS' 55 4 op veld 3, Nico van Leeuwen fluit DVS'33 Ermelo 12 - Lunteren 6 op veld 4 en Dick van Leeuwen fluit de wedstrijd DVS'33 Ermelo 6 - Bennekom 9 op veld 5.