Afdrukken

Ermelose wint bosloop in Harderwijk

ERMELO - Zo’n 200 lopers deden vandaag mee aan de derde bosloop van Athlos in Harderwijk. Het Strokelbos was mogelijk nog natter dan de editie in november. De Ermelose Susanne van Leeuwen won de 5 kilometer (21.28). Ruben Postma (18;25) werd 2e op de 5 km bij de mannen. 

Om tien uur vanmorgen bood het sportpark van Athlos een troosteloos aanblik. De start- en finishdoeken stonden er verlaten bij. Het was nat en grijs. Maar dat veranderde snel toen de deelnemers uit hun schulp kropen om in te gaan lopen. Het klaarde op en de kidsrun startte onder goede omstandigheden. Het bosparcours was slecht, zo meldde parcoursbouwer Theo Stevens. Toch beperkte de echt slechte stukken zich uiteindelijk tot het beginstuk en het laatste stukje bospad. Ook het laatste stuk over het voetbalveld voelde aan als een natte spons. Het kon de deelnemers niet deren: er was geen wanklank te horen. Het verschil in looptechniek viel wel op. Menigeen probeerde koste wat kost de plassen te vermijden in het begin. Anderen vlogen er gewoon doorheen. Zeker in het laatste stuk van het parcours leek het niemand meer te deren want daar gold voor iedereen de kortste route. Mats Flink uit Ermelo werd knap zesde bij de kidsrun. Ruben Postma moest zoals vaker het hoofd buigen voor zijn vriend en allround baanatleet Raimo Westerhof, maar hij oogde tevreden met zijn tijd. René Pasman werd elfde.

Heel blijven

De Ermelose Susanne van Leeuwen haalde niet het onderste uit de kan. De Athlosatlete gaat zich komend jaar richten op de 5- en 10 kilometer, maar wilde vandaag vooral heel blijven in de modder. Ze won in 21.28. ,,,Ik ben tevreden gezien de omstandigheden. Ik heb lekker gelopen, maar liep zonder risico. Het was op veel stukken gevaarlijk glad’’. Vida Poortinga werd zesde bij de vrouwen en handhaafde zich daarmee in de kop van het totaalklassement van de bosloopcompetitie. Good-old Jaap Koppenhagen en Willem van Eikenhorst (de laatste loopt bij Keep Fit van DVS’33) lieten zien dat ‘diesels’ nog heel lang mee gaan. Koppenhagen liep de 5 km in 38.59 en Van Eikenhorst de 10 km in 1.18.40. Na afloop werd de modder snel afgespoeld en restten er over heerlijke, opgewarmde oliebollen van de Ouderwetse Bakkerij. Deze werden geserveerd door de Ermeloërs Jan en Maria den Hartog die al jaren kantinedienst draaien tijdens de bosloopcompetitie van Athlos dat zich kenmerkt door de laagdrempeligheid. De oliebollen vielen op doordat ze zo krokant waren. Precies wat een hardloper nodig heeft na zo’n soppige tocht.